Откриха малко движение с крак, което ускорява метаболизма двойно. В седнало положение

    Работата на бюро може да има пагубно въздействие върху нашето здраве, като насърчава хората да седят с часове по начин, който носи по-голям риск от сериозно заболяване. Ново изследване обаче установи, че леко движение на долната част на краката може да смекчи някои от негативните ефекти от седенето неподвижно, като поддържа метаболизма на един мускул активен и има действие с часове.

    Солеусът, плосък мускул е големият мускул на задната част на прасеца. Това е мощен мускул, за който отдавна знаем, че е от решаващо значение за ходене, бягане и скачане. Сега учените разкриха как можете да отключите неговия метаболитен потенциал, като направите нещо, което те са измислили като "лицеви опори на солеуса".

    "Никога не сме мечтали, че този мускул има такъв капацитет. Той е бил в телата ни през цялото време, но никой никога не е проучвал как да го използваме, за да оптимизираме здравето си, досега", казва Марк Хамилтън, професор по здравеопазване и човешка ефективност в университета в Хюстън, в прессъобщение. "Когато се активира правилно, плоският мускул на прасеца може да повиши локалния окислителен метаболизъм до високи нива за часове, а не само за минути, и го прави чрез използване на различна горивна смес."

    Експерименталното физиологично изследване разглежда 25 участници, чийто начин на живот варира от заседнал до активен. След това ги накараха да извършат "лицеви опори на солеуса" от удобно седнало положение, като използвали монитори и биопсии на мускула, за да интерпретират резултатите.

    Кръвната химия отчела до 52% подобрение в стабилизирането на флуктуациите на кръвната захар и намалване на нуждата от инсулин с 60%, повече от три часа след като участниците приели глюкозни напитки.

    Упражнението може също така да изгаря мазнините в кръвта - липопротеините с много ниска плътност (VLDL), които допринасят за високия холестерол, като засилва на метаболизма на солеусните мускули по начин, който го поддържа с часове. Ефектът означава, че метаболизмът на мазнините е удвоен в сравнение с нормалните стойности без въпросното упражнение.

    Част от магията на това движение вероятно е свързана с начина, по който този мускул се поддържа енергичен. Вместо да разгражда гликогена като другите мускули в тялото, солеусът използва кръвна глюкоза и мазнини, за да може да продължи да работи, докато ходим и бягаме, без да се уморяваме.

    "По-ниската от нормалната зависимост на солеуса от гликогена му помага да работи с часове без усилие, без да се уморява по време на този тип мускулна активност, тъй като има определена граница на мускулната издръжливост, причинена от изчерпването на гликогена", допълва Хамилтън. "Доколкото знаем, това е първото съгласувано усилие за разработване на специализиран тип контрактилна дейност, насочена към оптимизирането на човешките метаболитни процеси."


    Рецептата намаляване на холестерола със солеуса. Кредит на изображението: M Hamilton et al, iScience 2022. CC BY-NC-ND

    Въпреки това, решението, както винаги, все още не е перфектно. Изглежда, че плоският мускул на прасеца има голям потенциал да повлияе на нашето метаболитно здраве, но правилното изпълнение на движението не е толкова просто.

    "Лицевата опора на солеуса изглежда проста отстрани, но понякога това, което виждаме с невъоръжено око, не е цялата история“, обяснява Хамилтън. "Това е много специфично движение, което в момента изисква доста апарати по тялото и опит, за да оптимизира ползите за здравето".

    Екипът сега работи върху усъвършенстване на инструкциите, така че работещите на бюро да могат да изпълняват "лицеви опори на солеуса" без  сложни лабораторни технологии. Това е обещаваща бъдеща алтернатива на часовете тренировки или други видове на терапия на метаболитните процеси.

    Това проучване е публикувано в iScience.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини