Прокуратурата заяви, че е готова да участва в правна реформа

Прокуратурата е готова да участва в наистина необходимата правна реформа, която има за цел да реши проблемите на българските граждани, но не и в реформа, която защитава лица, нарушаващи закона и която задълбочава и без това хроничните проблеми в правоохранителната система. Това се посочва в становище на прокуратурата относно състоянието на правовата държава и върховенството на закона в България.

От държавното обвинение допълват, че активно ще заявяват своята позиция за диалог и взаимодействие между институциите, гражданското общество и трите власти. Също така настояват практикуващите юристи и научната общност да бъдат чути за реалните проблеми в българското законодателство.

Цялото становище на Прокуратурата на Република България може да прочетете тук.

Преди дни главният прокурор Иван Гешев заяви на брифинг пред журналисти,  че „ако непрекъснато се борим с последиците, никога няма да решим основните проблеми. А основните проблеми са взаимодействието между институциите, което почти изчезна, и сега се опитваме да възстановим, законодателството и дълбокото неразбиране как функционира правоохранителната система, на принципите на правовата държава, на върховенството на закона“. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини