Спешно променят Кодекса на труда заради кризата

Шест месеца ще е най-дългият срок през 2010 г. за труд с намалено работно време, реши правната комисия на Народното събрание. Тя прие на първо четене изменения в Кодекса на труда, предложени от ГЕРБ.

Методиката бе наложена през т. г., като срокът бе само 3 месеца. Идеята е така да се запазят работните места на квалифицирания персонал в идващата масова вълна от съкращения. Над 480 наши фирми с общо 20 000 работници са го ползвали през 2009 г.

“Ако работник получава по щат 500 лв. заплата, при намалено работно време работодателят му плаща 368 лв., а останалите 132 лв. се осигуряват с европейски пари по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. В нея има 300 милиона евро годишно”, обясни депутатката Емилия Масларова, бивш социален министър в кабинета “Станишев”. Нейното предложение бе дори за срок от 9 месеца да се ползва намалено работно време, но правната комисия го отхвърли. Представители на финансовото министерство контрираха Масларова, като обявиха, че тази компенсация важала само до края на т. г. и е по-добре от финансова гледна точка срокът да е 6, а не 9 месеца.

Жените в напреднал етап на лечение “ин витро” да имат същата трудово-правна защита като бременните, родилките и майките с деца до 3 години, предлага пък депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков. Проектът му бе единодушно подкрепен от правната комисия.

Източник: trud.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини