Интернет адресите може да свършат през 2010

Решението е бърз преход към протокола IPv6

Свободните интернет адреси може да свършат още през 2010 година, предупреди Европейската комисия. Това ще се случи, ако голям брой компании и организации не преминат към новия протокол IPv6.

В момента само ограничен брой фирми са готови за преход от IPv4 към по-съвременния IPv6. Специалистите алармират, че в следващите две години новите интернет адреси може да се изчерпат, в случай, че преходът не се състои.

IPv4 действа от 1981 година и се явява основа на днешния интернет. IP-адресът при този протокол се състои от 4 байта и обикновено е представен във вид на 4 числа, разделени с точки.

Подобно представяне осигурява около 4,3 милиарда адреса при IPv4. За сравнение, капацитетът на протокола IPv6 възлиза на 3,4x1038 адреса.

От 610 правителствени, образователни и други организации на територията на Европа, Близкия изток и Азия, само 17% вече са преминали към IPv6, твърди изследването на ЕС.

Експертите на Европейската комисия посочват, че своевременното възприемане на IPv6 се явява жизнено важно за икономическия ръст и стабилността на интернет.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини