Астрономи откриха планети извън нашата галактика

Астрономи за пръв път откриха данни за съществуването на планети извън нашата галактика, съобщи БТА, цитирайки в. "Дейли телеграф" и в. "Дейли мейл". 

Напоследък учените редовно откриват екзопланети в границите на Млечния път. От 1995 г. насам например са били описани 403 планети извън Слънчевата система, като най-отдалечената е на около 20 000 светлинни години от Земята. 

Астрофизичката Ерин Ментъч от Университета на Торонто в Канада обаче е открила първите данни, че нови звезди и планети се раждат в галактики, които се намират на 10 милиарда слънчеви години. 

Ментъч и колегите й анализирали 88 отдалечени галактики, като използвали данни от проекта Gemini Deep Deep Survey. Светлината от тях е била излъчена, когато Вселената е била между половината и една четвърт по-млада от сегашната си възраст 13,7 милиарда години. Това разстояние е твърде голямо, за да могат да се различат отделни звезди. 

Астрономите анализирали светлината от галактиките и открили три източника. Първите два били от звездите на галактиката и от светещия междузвезден прах. Третият източник бил твърде студен, за да е предизвикан от звезди, но твърде горещ, за да е прах.

Ментъч заключила, че най-вероятно това са облаци от прах и газ, които образуват слънчеви системи около новородени звезди. 

Екипът смята, че откритието би могло да покаже дали и как се е променяла скоростта, с която са се образували нови планети с увеличаването на възрастта на Вселената.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини