Movember: Все повече мъже си "отглеждат" мустак през ноември

Все повече мъже си „отглеждат" мустак през ноември, коментираха за БТА бръснари от столични салони. Техните наблюдения са, че международната инициатива Movember, т.нар. месец на мустака, става все по-популярна и у нас.

Думата Movember е комбинация от австралийската разговорна дума за мустак – „Мо“, и за месец ноември (November). Това е месецът, когато мъжете оформят мустак или не се бръснат, като идеята е да се привлече вниманието върху проблемите на мъжкото здраве и конкретно върху рака на простатата и други злокачествени заболявания при мъжете.

Няма обаче отлив на клиенти през ноември, коментира Тодор Иванов, който работи като бръснар в София. Мъжете са суетни и има и такива, които идват всяка седмица, за да поддържат брадата или мустаците си, казва той. Няколко от редовните му клиенти специално са решили да си пуснат мустаци през ноември, заради инициативата, и сега ги „отглеждат“. Бръснарят обяснява, че не може да се прогнозира колко ще порасне мустакът за един месец, „има разлика от мустак до мустак“, но допълва, че това няма такова значение, а е важна идеята.

Според него все по-често мъжете си оставят брада. Тенденцията е в последните пет години, преди това да се поддържа брада беше рядко срещано, сега е точно обратното – почти няма клиенти, които да поискат да им обръснеш лицето гладко, най-много един път в месеца да се случи, казва бръснарят. Повечето мъже, които имат брада, предпочитат да я поддържат и да я пускат по-дълга. През зимата брадата изисква по-специални грижи, защото кожата е по-суха, посочва експертът. По думите му обаче мъжете не се интересуват толкова от марка и цена на продуктите за поддръжка на брада, а по-скоро от аромата. Модата да имаш брада не е популярна само сред младите, но и сред по-възрастните, на 60-70 години.  И мъжете са суетни, дори понякога повече от жените – някои идват всяка седмица, коментира Тодор Иванов.

Подобни са наблюденията и на колежката му от друг бръснарски салон – Нели Христова. Някои от мъжете идват при нас по-често, отколкото една жена ходи на фризьор, казва тя. Когато започнах да работя тук, си мислех, че мъжете ще са по-спокойни като клиенти, няма да говорят много и няма да се гледат толкова. Сега смятам, че са много по-суетни, обръщат внимание дори на съвсем малки детайли и изобщо не са мълчаливи, разказва Нели Христова. Според нея възрастта не оказва влияние – и млади, и по-възрастни посещават салона, за да поддържат брадата, мустаците и прическата си. Не се усеща отлив, има дори повече клиенти. Тя също е забелязала, че в последно време мъжете обичат да си оставят бради, и то по-дълги - залагат на по-естествен външен вид.

Повече мъже започнаха да си пускат мустаци, също и бакенбарди, коментира и бръснарят Христо Димитров. И според него по-естествената красота е предпочитана от мъжете. Модата била да изглеждат по-натурални. В същото време обаче се оказва, че поддържането на брада и мустаци не е толкова лесно. Времето, което ти е нужно да пуснеш перфектен мустак, е около година. Почти никой не издържа толкова, за ноември си оставят мустаци, но после се отказват, разказва Христо Димитров. Той смята обаче, че мъжете са по-активни в това отношение отпреди и явно кампанията придобива популярност.

Movember е международна инициатива, която в последните години се организира и в България. Информация за нея се събира на сайта mustak.eu и на едноименната фейсбук страница. Практика е и болници да се включват в инициативата с безплатни прегледи.

У нас всяка година се диагностицират близо пет хиляди мъже с рак на простатата, коментира в началото на месеца проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество. През 2020 г. ракът на простатата е четвъртата най-често срещана онкологична локализация в Европа и най-често диагностицираният рак в България, посочи той. Рискът от развитие на рак на простатата при мъжете под 75-годишна възраст се среща при един на 12 души, а рискът от смърт от заболяването преди навършване на тази възраст - при един на 103-ма мъже в Европа. Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-нисък е рискът от рецидив, каза още проф. Дудов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини