Русия започна серийно производство на най-новата си междуконтинентална балистична ракета "Сармат"

В Русия започна серийно производство на най-новата междуконтинентална балистична ракета "Сармат", съобщи в интервю за "Российская газета" генералният директор на Държавния ракетен център "Макеев" Владимир Дегтяр.

"Ракетната система вече е въведена в масово производство, снабдена е с необходимите материали и производствено оборудване", подчерта той.

Както уточни Дегтяр, "Сармат" в следващите 40-50 години ще укрепи бойния потенциал на въоръжените сили и надеждно ще осигури сигурността на Русия. Според него в сегашните геополитически условия тези оръжия ще се превърнат в основен фактор за ядрено възпиране и гаранция за поддържане на мира.

"Сармат" (РС-28) ще замени най-тежката стратегическа ракета в света "Воевода" (по класификацията на НАТО - "Сатана", РС-20В). Работата по разработването на този проект започна през 2011 г. Новата ракета ще може да атакува цели както през Северния полюс, така и през Южния полюс, преодолявайки системите за ПРО.

Първото изстрелване на "Сармат" по изпитателната програма от силозната установка на космодрума Плесецк бе на 20 април 2022 г. След това Министерството на отбраната отбеляза, че проектните характеристики на всички етапи от полета са потвърдени, учебни бойни блокове са доставени до определения район на полигона Кура в Камчатка. Генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин нарече успешното изстрелване "подарък за НАТО".

След приключване на изпитателната програма ракетната система "Сармат" ще постъпи на въоръжение в РВСН. В Ужурското ракетно формирование в Красноярския край вече се подготвя за превъоръжаване с нов ракетен комплекс главният ракетен полк.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини