Русия е репетирала нанасяне на масиран ответен ядрен удар

Русия успешно е изпробвала способността си да нанесе масиран ответен ядрен удар по суша, море и въздух, съобщи Кремъл в сряда.

Новината дойде малко след като депутатите в Съвета на федерацията пристъпиха към отмяна на ратификацията от страна на Русия на историческия Договор за всеобхватна забрана на ядрените опити.

"По време на тренировката бяха извършени практически изстрелвания на балистични и крилати ракети", се казва в изявлението.

Държавната телевизия показа как министърът на отбраната Сергей Шойгу разговаря с руския президент Владимир Путин за учението. Шойгу докладва чрез видеовръзка на Путин за учението, което според него е било репетиция за "масиран ядрен удар" в отговор на ядрена атака на агресор.

Според официалните съобщения междуконтиненталната балистична ракета "Ярс" е била изстреляна от изпитателен полигон в Архангелска област по цел в руския далекоизточен полуостров Камчатка. В същото време атомна подводница е изстреляла балистична ракета от Баренцово море, а бомбардировачи Ту-95МС с далечен обсег на действие са извършили изпитания на крилати ракети с въздушно базиране, се казва в изявлението на Кремъл.

"В хода на събитията бяха проверени степента на готовност на органите на военното командване и уменията на висшия и оперативния състав за организиране на подчинените [сили]", се казва в доклада.

Москва казва, че въпреки дератифицирането на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити не планира да се откаже от мораториума върху ядрените опити от 1992 г. Русия би възобновила такива изпитания само ако САЩ направят това първи, добави Москва.

По-рано в сряда Съветът на федерацията, горната камара на руския парламент, гласува в подкрепа на закон за отмяна на ратификацията на договора от страна на Москва.

Съветът на федерацията гласува със 156 гласа "за" и нула "против". Това е последният етап преди той да бъде предаден за подпис на Путин. Държавната дума, долната камара на руския парламент, прие законопроекта по-рано този месец.

Путин призова за това действие, за да "отрази" позицията на САЩ, които са подписали, но не са ратифицирали договора от 1996 г. Договорът е подписан от 187 държави и ратифициран от 178, но не може да влезе в сила, докато Китай, Египет, Иран, Израел, Северна Корея, Индия, Пакистан и САЩ не са го подписали и ратифицирали.

Въпреки че САЩ не са ратифицирали договора, те спазват мораториум върху тестовите взривове на ядрени оръжия от 1992 г. насам и казват, че не планират да се откажат от договора.

Анализатори изразиха опасения, че Русия може да поднови ядрените си опити, за да се опита да разубеди Запада да продължи да предлага военна подкрепа на Украйна. Путин каза, че не е взел решение по този въпрос, като се позова на експерти, според които е необходимо да се провеждат ядрени опити.

През септември Си Ен Ен публикува сателитни снимки, на които се вижда, че през последните години Русия, САЩ и Китай са изградили нови съоръжения на своите ядрени полигони.

По-рано през февруари Русия спря участието си в Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия със САЩ.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини