Община Трън предоставя здравно-социални услуги на нуждаещи се деца

Община Трън предоставя социални и интегрирани здравно-социални услуги, включително в домашна среда на нуждаещи се деца, съобщи Евгения Такова - директор на дирекция „Устройство на територията, общинска собственост и инвестиционна политика“ в Общинската администрация. Инициативата е насочена към превенция на рисковете от изоставяне на детето, намаляване на негативните тенденции, свързани с детската бедност и други.

Годишно в община Трън се подпомагат около 70 деца. От 2016 г. досега инициативата е реализирана по проект „Щастливо детство чрез услуги за ранно детско развитие“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“. „За нас той е много важен с оглед на отдалечеността на района, недостига на специалисти, социалния статус на част от населението“, коментира Такова. В община Трън има един общопрактикуващ лекар и още няколко, които работят в Центъра за спешна медицинска помощ.

С помощта на проекта градът се посещава периодично от висококвалифицирани специалисти - педиатри, гинеколог, стоматолог и юрист. Ангажирани са също  медицински сестри, акушерка, медиатори, социални работници и помощен персонал. Обособен е Център за ранна интервенция на уврежданията.

Срокът на услугата изтича догодина. Затова общинската администрация се подготвя да кандидатства с проектно предложение „Бъдеще и щастливо детство за децата на Община Трън“ по програма „Развитие на човешките ресурси 2021-2027“. Предложението ще бъде обсъдено на заседание на Общинския съвет утре.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини