Паисиевци доказаха, че Коледата е възможна

„Няма как да намериш Коледа под елховото дърво, ако не я носиш първо в сърцето си.”

Рой Смит

Декември е месец светъл и месец добър, месец за равносметка и месец, в който отваряме сърцата си за онези, които имат най-голяма нужда от помощ. Това е месецът, който носи в себе си най-смисленияпразникв годината –Коледа,а тя го изпълвас обич, с добрина и  щедрост. Щом наближат светлите рождественските празници, на много места се организират благотворителни кампании, които обединяватхората,а думичките„човечност“ и „човек“ заблестяват в най-чистия си смисъл.

Средно училище „Отец Паисий“ по традиция се включва в коледни благотворителни кампании.Тази година благотворителността на паисиевци стартира далеч по-рано -в началото на учебната година гимназистката АйсунЕмин организира мащабна кампания за набиране на средства „Да помогнем на Габи!“. Всеки, който имаше възможност, участва в кампанията, а събраните средства бяха преведени по сметката на  момичето.

 В навечерието на най-светлите празници набирането на средства за Габи и за нуждаещите се продължи – първата декемврийска негова проява бе Кулинарният базар, организиран в Паисиевата седмица. За негоСеверина Вълчева, ръководител на клуб "Млад доброволец", разказа:  „Кулинарният благотворителен коледен базар на клуба, организиран в училище, събра средства на стойност над 875.00лв!С помощта на учителя  Валентина Мингова купихме дълготрайни хранителни продукти от първа необходимост за 7 семейства, чиито деца са наши ученици - деца сираци и в тежко финансово състояние. Продукти - олио, брашно, ориз, фасул, леща, макарони и спагети, кори за баница, захар, бонбони, вафли, шоколадови лакомства, джинджифилови къщички за сглобяване, както и плодове  - банани, мандарини, киви. Всяко семейство получи лично своето дарение в училище. Благодарност, признателност, радост и щастие, но и много болка и тъга, се четяха в очите хората. Не можеха да намерят думи да се отблагодарят! Пожелаха ни здраве и доброто да бъде предавано от човек на човек! Останалите близо 150 лв. добавихме към сумата от Градския коледен базар „За Габи"и така по нейната сметка постъпиха общо 882.50 лева.“

Със същата цел бе създадена Коледнаработилница от  Ученическият съвет  на в СУ „Отец Паисий“ иЕлена Дерменджиева - педагогически съветникв училището. Разположена в кабинета на педагогическите съветници, работилничката стартира  своята дейноств началото на месец декември.Изработените в нея коледни сувенири станаха част от  Градския коледен базар„В помощ за Габи", в който  се включиха и  учителите Северина Вълчева, Лиляна Петрова, Иван Стойчев и Гергана Кюлханова –те участваха с направените в часовете по изкуства картички, сурвачки, коледни венци и декорации, за чиято изработка допринасят и  учениците от начален етап с многобройни коледни сувенири и вкусна домашно приготвена храна, както и Ева, Анита, Рожда и Дария от 11.а клас с техните кулинарни изкушения. До обяд на базарасе трудихаученици и учители от прогимназиален етап, а следобед щафетата поехаНикол, Мариела, Марияи Теодора от 12.а клас, които разказаха за друга тяхна благотворителна инициатива: „Ние, учениците от 12а клас, организирахме благотворителен коледен базар в Седмицата на Паисий под мотото "По-добра Коледа!". Със средствата от немалката сума пари зарадвахме възрастните хора от "Клуба на инвалида" в град Кърджали. Водени от коледния дух, сплотеността, добротата и вярата, изненадахме членовете на клуба с индивидуални подготвени 40 пакета с трайни хранителни продукти. Щастието в очите на хората беше истинско, благодарността - безкрайна, а нашето удовлетворение - неописуемо.“

С музикалната програма на певците от вокалната група на Евгения Пейкова „Звънче“завърши  участието на училището в базара.

От кампанията „Да помогнем на Габи“ изказаха специална благодарност към най-усмихнатитеученици в града- 5.г клас, с класен ръководител Мария Милушева. Петокласниците са успели да отделят от своите парички и да съберат 230.00 лв, които са превели по сметката на болното момиче.

Всички участници изразиха надеждата си, чеблаготворителността няма да спре с коледните празници, призовахавсеки да продължи да помага според възможностите си и пожелаха весели празници на всички!

Ръководството на Средно училище „Отец Паисий“  изразява гордостта си и изказва своите благодарности към учителите и учениците, които отвориха сърцата си и раздадоха топлина и надежда на нуждаещите се хора, пожелава на всички добротворци здраве и благоденствие!

Това съобщиха от ръководството на училището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини