ПП искат предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост за удължаване на работата на ТЕЦ-овете

"Продължаваме Промяната" са внесли в деловодството на парламента проект на решение, с което се задължава Министерският съвет, с оглед ситуацията в Украйна и значителното закъснение на изпълнението на законодателните промени и инвестициите в сектор енергетика, да подготви и проведе разговори с ЕК с цел разсрочване във времето на ангажиментите за декарбонизация по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщи на брифинг в парламента Радослав Рибарски, народен представител от ПГ "Продължаваме Промяната" (ПП).

В плана ясно се казва, че нямаме ангажимент за закриване на ТЕЦ-ове и закриване на централи, коментира Рибарски. Той определи като политически нападки твърденията за затваряне на централите в Маришкия басейн и посочи, че от декември месец миналата година от ПП са подкрепили и подписали декларацията на синдикатите, която има за цел предоговаряне на ПВУ.

Рибарски обясни, че това се прави с цел гарантиране на енергийната сигурност на региона. Както знаете, вече има нов инструмент на ЕК, който цели именно гарантиране на доставките на електрическа енергия. Като втора точка сме записали да бъдат договорени максимално добри условия в сектор енергетика в съответствие с мерките на европейския регламент и новия план на ЕС - REACT-EU.

Рибарски коментира, че в предишната версия на Плана за възстановяване и устойчивост са липсвали каквито и да е било инвестиции в "Мини Марица- изток" и състоянието им по думите му било "плачевно", а "ТЕЦ Марица изток 2" всяка година трупал загуби. В момента всички мощности работят на рекордни нива, мините бележат рекорден добив и това става благодарение на усилията да бъдат запазени, каза депутатът. 

Васил Стефанов коментира сключването на споразумение за междусистемна свързаност между България и Турция и достъпа до техните терминали за втечнен природен газ от служебното правителство. 

Той попита защо споразумението за тази междусистемна свързаност е било подписано от "Булгаргаз", а не от "Булгартрансгаз", който всъщност е системният газов оператор за България и това означава ли, че "Булгаргаз" е постигнала необявена договорка за доставка на газ и то за период от 13 години.

Депутатът попита на каква цена се е случило това, има ли нещо общо сключването на споразумение между България и Турция с намерението на Путин да пренасочи газ от спрените газопроводи Северен поток 1 и 2 към Турция и да се създаде газов хъб в Турция. "Булгаргаз договорила ли е количества газ, които да влизат от Турция, а произходът им да бъде руски? Опитва ли се служебният кабинет да върне "Газпром" в България?", допълни той.  Стефанов отбеляза, че това споразумение с Турция е сключено за период от 13 години, точно три дни след края на дългосрочния договор на България с "Газпром Експорт".  Ние внесохме искане за изслушване на тази тема на енергийния министър, добави депутатът .

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини