МРРБ обобщава случаите на изразходвани публични средства за незаконно строителство на държавни обекти

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството се провежда пресконференция на тема: „Изразходвани публични средства за незаконно строителство на държавни обекти“.

Държавата е сключила договори за над 1 млрд. лв. за незаконно строителство на инфраструктурни обекти.

"Това е само констатираното до този момент незаконно строителство като то може и да набъбне. Абсолютно е възможно след местните избори тази вълна от незаконно строителство, която констатираме в държавната администрация, едни бъдещи кметове да я намерят и в местната администрация", посочи регионалният министър Иван Шишков.

"За да започне решението на проблемите, те първо трябва да бъдат признати. Проблемите са много сериозни и те са сериозни не толкова, защото се е случвало, а защото трябва да бъдат решени", посочи регионалният министър Иван Шишков.

Като първи пример за изхарчени държавни пари за незаконно строителство Шишков даде случая с АМ Хемус, къето са платени над 212 млн. лв. авансово за строителство без необходимите документи на Лот 4 и 5.

Сключените договори за незаконни ремонти на пътната мрежа са за над 733 млн. лв. като към момента държавата е разплатила 50% от тях.

От 71 проверени ремонти на язовири са констатирани незаконни строителни дейности на 42 от тях. Стойността на договорите в този случай е над 75 млн. лв.

Министър Шишков призова незаконното строителство да бъде регламентирано чрез промени в ЗУТ. Но не става дума за амнистия, а за проверка. Не можем да бъдем сигурни, че когато държавата е извършила строителство без необходимите книжа, то е годно и безопасно за експлоатация, подчерта служебният министър.

Може да се окаже, че има обекти, които не отговарят на нормата и тогава те няма да бъдат обявени за търпими.

Освен магистрала "Хемус", в същото положение може да се окаже и водопроводът на Перник, ремонтът на който е авариен.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини