Граждани могат да изпращат препоръки по програмата за соларните панели

В системата ИСУН: https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/InfoPublicDiscussion/d5358ff6-70f3-49ba-96f1-ce8790300fb2 - са публикувани критериите за кандидатстване по програмата за изграждане на соларни панели и ползване на енергията от тях за битови нужди.

Това съобщи пред медии зам.-кметът по строителството в града инж. Стоян Димитров.

Според предварителните условия, финансирането от програмата е 70% в рамките до 15 000 лв. за закупуване на фотоволтаична система до 10 kw и система за съхранение на енерия.

100% пък е поемането на разходите за слънчева инсталация за битово горещо водоснабдяване.

Ако инвестицията надхвърля тези стойности, собственикът ще трябва да поеме финансовата разлика.

„Допустими кандидати са само жилищни имоти. Съгласно условията, не могат да участват собственици на нежилищни обекти, като офиси и други институции.

Условие е жилището, в което ще се направи интервенцията, да е собствено и основно за ползвателя си.

Към момента Министерството на енергетиката е задало критериите.

Призоваваме гражданите да се запознаят с предварителните насоки и ако имат някакви препоръки по програмата, нека да ги предоставят писмено до община Асеновград.

Целта е да се вземе под внимание мнението на хората, интересуващи се от темата, като техните предложения ще анализират и ще се приложат за изпращане до министерството заедно с общото становище на администрацията“, посочи Димитров.

Зам.-кметът подчерта, че към момента програмата не е стартирана и не е отворена за кандидатстване.

Сред условията е изграждането на системата да се ползва изцяло за собствени нужди, с централа до 10 kw, която да бъде монтирана върху жилищната собственост.

Програмата допуска изпълнение преди финансиране, от страна на държавата. Т.е. гражданите ще могат да си изградят самите централи и след това, при кандидатстването, ако бъдат одобрени, да им се възстановят направените разходи.

„Препоръчвам на хората, преди да направят предварителната инвестиция, да изчакат да стартира програмата, за да се видят какви ще са точните критерии и дали тяхното жилище е сред допустимите кандидати.

Защото, ако не отговарят на условията и не бъдат одобрени, съответно няма да им се възстановят парите.

Към момента цялата тази информация е публикувана за обществено обсъждане и докато не излезе окончателният й вариант, всичко това са само насоки“, каза в заключение зам.-кметът Стоян Димитров.

Когато програмата бъде окончателно одобрена и отворена за кандидатстване, община Асеновград ще информира гражданите.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини