Астероид колкото микробус прелетя край Земята по-близо от сателитите

Астероид с размерите на микробус премина край Земята на разстояние по-близко от някои сателити.

Космическата скала, наименувана 2023 BU, премина над южния край на Южна Америка малко преди 00:30 ч. по Гринуич (23:27 ч на 26 януари българско време). Тя се доближи на 3 600 км.

Преминаването на астероида толкова близо показва, че близо до планетата ни все още се крият астероиди със значителни размери, отбелязва BBC.

2023 BU беше засечен едва миналия уикенд от астронома любител Генадий Борисов, който работи в Крим - полуостровът, който Русия заграби от Украйна през 2014 г. Последващите наблюдения прецизираха информацията за размера и орбитата на астероида. Тя успокои астрономите, че скалата няма да удари планетата, въпреки че навлезе в пространството, заемано от световните телекомуникационни спътници (те се намират на 36 000 км над нас).

Вероятността да се удари сателит е била много, много малка.

С предполагаемия си диаметър 3,5 до 8,5 м скалата вероятно би се разпаднала високо в атмосферата, ако беше навлязла в нея, но би предизвикала впечатляващо огнено кълбо. За сравнение - Челябинският метеорит, който навлезе в земната атмосфера над южна Русия през 2013 г., беше с диаметър близо 20 метра и предизвика ударна вълна, която счупи прозорци.

Учени от американската космическа агенция НАСА твърдят, че орбитата на 2023 BU около Слънцето е била променена от срещата му със Земята. Гравитацията на нашата планета го е придърпала и е коригирала пътя му в пространството.

"Преди да се срещне със Земята, орбитата на астероида около Слънцето е била приблизително кръгова, близка до земната, като е отнемало 359 дни, за да завърши обиколката си около Слънцето. След срещата си със Земята орбитата на астероида ще бъде по-издължена, като ще се отдалечи на около половината път между орбитите на Земята и Марс в най-отдалечената си точка от Слънцето. Астероидът ще извършва по една обиколка на всеки 425 дни", уточнява НАСА.

В момента се полагат големи усилия за откриване на много по-големи астероиди, които наистина биха могли да нанесат щети, ако се ударят в Земята.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини