Турско пристанище повредено от земетресението. Страни готови да предоставят спешна помощ на Турция и Сирия

Турските пристанищни власти заявиха днес, че пристанището Искендерун, намиращо се в южния турски окръг Хатай, е повредено вследствие на силното земетресение с магнитуд 7,4 регистрирано тази нощ в Южна Турция, съобщи Ройтерс. 

Пристанищните власти заявиха в Туитър, че след инспекция на нанесените на щети пристанищните дейности са прехвърлени към други пристанища. 

Министерството на отбраната на Русия заяви, че военните му съоръжения не са били повредени от голямото земетресение, което засегна Централна Турция и Северозападна Сирия, предаде Ройтерс.

Русия, която е в тесен съюз със сирийското правителство начело с президента Башар Асад, поддържа значително военно присъствие в страната.

Германия ще изпрати помощ в регионите, пострадали от разрушителното земетресение в Турция и Сирия, което взе стотици жертви. Това заяви федералният канцлер Олаф Шолц, предаде Франс прес.

"Следим, потресени, новините за земетресението в граничната зона между Турция и Сирия. Броят на жертвите неспирно расте. Скърбим заедно със семействата им и тръпнем в надежда за останалите затрупани. Германия, разбира се, ще изпрати помощ", увери канцлерът в "Туитър".

Франция е "готова да предостави спешна помощ на населението" в Турция и Сирия, заяви в "Туитър" френският президент Еманюел Макрон, като изрази съпричастност към опечалените близки на загиналите.

"Изразих искрени съболезнования към моя турски колега Мевлют Чавушоглу, страната му и турския народ", посочи в Туитър, обещавайки помощ от Франция, главата на френската дипломация Катрин Колона, цитирана от ТАСС. Тя не коментира последиците за Сирия, допълва агенцията.

Във връзка със земетресението в Турция и молбата на турските власти за помощ предложих да се изпрати на място подсилен издирвателно-спасителен екип, заяви в Туитър полският вътрешен министър Мариуш Камински. Той обясни, че става дума за екип от 76 спасители и 8 кучета. 

Министерството на извънредните ситуации (МИС) на Русия е готово да изпрати два самолета Ил-76 със спасители в Турция, за да помогнат за ликвидирането на последиците от разрушителното земетресение, съобщи ТАСС.

По разпореждане на ръководителя на министерството Александър Куренков в готовност са поставени 100 специалисти от авиомобилното подразделение "Центроспас" на руското МИС и Центъра за спасителни операции със специален риск "Лидер".

Куренков заяви, че руското министерство на извънредните ситуации винаги е готово да се притече на помощ на приятелска държава, чиито граждани се намират в трудна ситуация. 

Президентът на Русия Владимир Путин изрази съболезнования в телеграми до лидерите на Сирия и Турция и изрази готовност да помогне. Асошиейтед прес обръща внимание на това, че предложението за оказване на помощ на Турция е отправено от Москва въпреки международната изолация на Русия от страна на западните държави заради инвазията на Русия в Украйна.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини