Здравко Димитров: Няма да оставя Пловдив на автопилот

„Изпълняваме проекти за над 500 млн. лв., би било безотговорно да подам оставка на този етап.“

Това заяви на извънреден брифинг кметът Здравко Димитров.

Той припомни, че е избран от пловдивчани, не е партийно назначен и би било предателство да си тръгне, а градът да остане на автопилот.

Градоначалникът подчерта и лошото наследство от предшественика си Иван Тотев, което получил, встъпвайки в длъжност.

На първо място това е финансова глоба за администрацията в размер на 17 млн. лв.

„Наложена ни е от Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ за нередности в избора на изпълнител на изграждането на Пречиствателната станция.

При такава санкция става още по-трудно да бъдат осигурени средства за довършване на двата стадиона – „Христо Ботев“ и „Локомотив“, каза кметът и допълни, че ще търсят варианти за намаляване на санкцията.

Димитров посочи, че голяма част от изпълняваните сега тежки проекти като Водния цикъл, облагородяването на градски зони по ОП „Региони в растеж“ и Южния обходен колектор на бул. „Ал. Стамболийски“ бяха умишлено отлагани в предходните 4 години на управление и затова всички негативи, които те носят, са налице сега.

Заместникът му с ресор финанси Величко Родопски посочи и други неустойки и наследени плащания от предишния мандат, разплатени в този.

Сред тях са над 1,3 млн. лв. за Зоологическата градина, още около 1 млн. лв. непотърсени от Община „Родопи“ за сметището в Цалапица, както и над 7 млн. лв. на фирмата, ремонтирала булевард „Северен“.

Що се отнася до строежа на стадионите, Здравко Димитров подчерта, че още от самото начало е било ясно, че осигурените от държавата средства няма да са достатъчни.

Няма как общинският бюджет да покрие останалите строителните дейности.

„Не сме спирали да търсим варианти за финансиране, писали сме на различни министерства, но те пари няма да осигурят.  Продължаваме да водим разговори за варианти за довършване на двата стадиона“, коментира още градоначалникът.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

  • putki
Последни новини