РИОСВ - Пловдив спаси екземпляр от защитения вид скален орел край село Бачково

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив спаси екземпляр от вида „скален орел“ (Aquila chrysaetos).

Птицата е транспортирана до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за лечение, където ветеринарните лекари вече са поели грижите за нея.

Предполага се, че орелът е претърпял инцидент, свързан с токов удар при кацане на електропровод.

След възстановяването му, той ще бъде пуснат на свобода в района, където е намерен.

Спасителната акция бе предприета след получен сигнал на „зеления телефон“ на РИОСВ от гражданин. Той е намерил бедстващата птица в безпомощно състояние край пътя Пловдив – Смолян в района на с. Бачково, а екоекспертите реагираха незабавно.

Скалният орел е една от най-редките птици в България и по света. Той е сред най-едрите грабливи птици, срещащи се по нашите земи.

Дължината на тялото му е 80-95 см, размахът на крилете – 195-220 см, а теглото – между  2,8 и 6,5 кг.

Птицата е уязвим за България вид, защитен от Закона за биологичното разнообразие и включен в Червената книга на България.

По данни на Червената книга на България числеността на вида днес вероятно наброява 120-150 двойки.

Заплахи за популацията на скалния орел са унищожаването на естествените местообитания, безпокойството по време на гнездене, бракониерството, отстрелът с цел препариране и отравянето му чрез незаконно поставяне на примамки за вълци, чакали и лисици.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини