На среща на НАТО 18 държави подписаха документ за многонационално сателитно разузнаване

На срещата на върха на министрите на отбраната на алианса в Брюксел 18 държави от НАТО подписаха документ за намерения за споделяне на сателитни мрежи с цел подобряване на разузнаването от космоса, съобщи британското министерство на отбраната, цитирано от „Дейли мейл“, предава БГНЕС.

"След днешната среща на НАТО 18 европейски държави, включително Обединеното кралство, подписаха писмо за намерения за разработване на рамка за подобряване на наблюдението от космоса чрез многонационално сътрудничество и споделяне на национални способности, базирани в космоса", се казва в изявление на министерството на отбраната.

Документът беше подписан от Великобритания, Белгия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Канада, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Турция, Унгария, Франция и Швеция.

В подписания документ се декларира желание за "разработване на рамка за подобряване на възможностите за наблюдение от космоса чрез международно сътрудничество и споделяне на националните космически способности". Подписалите страни ще "проучат възможностите за: обмен на данни от национални спътници за наблюдение; обработка, използване и разпространение на данни в рамките на националните възможности; и осъществяване на финансиране за придобиване на данни от търговски компании". Подчертава се, че необходимостта от такова сътрудничество е демонстрирана от конфликта в Украйна.

Очаква се Съюзната инициатива за постоянно наблюдение от космоса (APS) да започне да функционира през 2025 г. Правителството на Люксембург е първото, което предоставя 16,5 млн. евро за нейното финансиране.

Преди двудневната среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че блокът ще одобри създаването на виртуална мрежа, свързваща търговски и правителствени граждански и военни спътници за разузнавателни цели, включително за стратегическа отбрана и откриване на изстрелване на ракети. Както е уточнено на уебсайта на алианса, за тази цел ще бъде създадено виртуалното спътниково съзвездие Aquila.

Алиансът подчертава, че новата инициатива "ще промени начина, по който НАТО събира и използва данни от космоса, ще подобри значително възможностите на НАТО за наблюдение и разузнаване и ще осигури съществена подкрепа за военните мисии и операции на НАТО".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини