Какво е известно за шпионските балони

На 4 февруари т.г. американски изтребители свалиха китайски балон край бреговете на Южна Каролина. Служители на Пентагона, цитирани от световните агенции, потвърдиха, че военните са проследявали балона, докато той е прелитал над континенталната част на САЩ на височина около 18 000 метра, включително над военновъздушната база Малмстрьом в Монтана, в която са разположени междуконтинентални балистични ракети.

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин призна, че балонът е техен, но отрече да е предназначен за шпионаж или за навлизане във въздушното пространство на САЩ. Тя настоя, че балонът е бил предназначен за граждански цели.

От началото на сагата с китайския балон американски изтребители свалиха още три мистериозни обекта над въздушното пространство на Северна Америка. Докато американски и канадски служители се мъчеха да изяснят произхода на обектите, говорител на Белия дом подчерта, че няма причина да се смята, че те са с извънземен произход. "Няма, повтарям, няма индикации за извънземни или извънземна дейност при тези скорошни сваляния", заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

"Все още не сме в състояние да преценим окончателно какви са тези последни обекти", заяви на брифинг говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби. Отломките от предметите, не всички от които все още са открити, трябва "да ни кажат много", добави Кърби.

В същото време в понеделник Китай разшири спора си със САЩ относно въздушното наблюдение, като заяви, че от началото на 2022 г. американски височинни балони са прелетели над въздушното му пространство без разрешение повече от 10 пъти. Белият дом отхвърли китайското твърдение.

КАКВО ЗНАЕМ ЗА ШПИОНСКИТЕ БАЛОНИ?

Шпионският балон е буквално напълнен с газ балон, който лети доста високо в небето, приблизително там, където летят пътнически самолети, посочва сайтът на телевизионния канал Пи Би Ес (PBS). На балона са монтирани сложни камери и технологии за обработка на изображения. Той събира информация чрез фотография и други изображения за всичко, което се случва на земята под него.

ЗАЩО В НЯКОИ СЛУЧАИ ТЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ВМЕСТО ШПИОНСКИ САТЕЛИТИ?

Спътниците са предпочитаният метод за шпиониране от въздуха, обикновено от една до две различни орбити.

Първият вид е ниска околоземна орбита и, както подсказва името, тези спътници са сравнително близо до земята. Предимството на спътниците, които са в ниска околоземна орбита, е, че са по-близо до Земята, така че могат да виждат нещата по-ясно от спътниците, които са по-далеч. Недостатъкът на тези спътници е, че те непрекъснато се движат около Земята. Една обиколка около Земята им отнема около 90 минути. Това се оказва доста бързо от гледна точка на правенето на ясни снимки на това, което се случва под тях.

Вторият тип сателитна орбита се нарича геосинхронна орбита, когато спътникът е много по-далеч. Недостатъкът ѝ е, че е по-трудно да се заснемат ясни снимки. Но тя има предимство, тъй като е устойчива и позволява на сателитите да заснемат изображения непрекъснато. При тези орбити спътникът по същество наблюдава една и съща част от земната повърхност през цялото време, защото сателитът се движи по орбитата с точно същата скорост, с която се върти Земята.

В някои отношения балоните комбинират най-доброто от предимствата на различните видове спътници. Те летят много по-близо до земята, така че могат да правят още по-ясни снимки. И, разбира се, балоните се движат сравнително бавно, така че са устойчиви и могат дълго време да наблюдават даден обект. Въпреки това в наши дни обикновено не се извършва шпионаж с балони, защото те са сравнително лесна мишена и не са напълно контролируеми.

КАК СЕ ПРИДВИЖВАТ ТЕЗИ БАЛОНИ?

Повечето от тези балони буквално следват посоката на вятъра. Понякога на тях има монтирани направляващи апарати, които променят височината на балона, за да може той да улови ветровете, които духат в определени посоки на различна височина. Американски официални представители твърдят, че китайският балон за наблюдение е имал витла, които са помагали за управлението му. Ако това се потвърди, означава, че операторът му би имал много по-голям контрол върху траекторията на балона.

Широкият интерес към този инцидент илюстрира неговата необичайност. Малко хора биха очаквали, че в наши дни някоя държава ще използва активно шпионски балони. През 40-те и 50-те години на миналия век САЩ изпращат множество балони над Съветския съюз, които в крайна сметка са заменени от шпионските самолети Ю-2 (U-2), които летят на голяма височина, а впоследствие самолетите са заменени от сателити.

Денис Уайлдър, бивш ръководител на отдела за анализ на Китай в ЦРУ, заяви, че САЩ са били изложени на риск поради невниманието си към потенциалните заплахи в "близкото космическо пространство" - приблизително зоната между 20 и 100 километра над морското равнище - тъй като Китай е увеличил активността си. "Всички са мислили за космоса като за голяма работа и затова хората не са били толкова фокусирани върху "близкото пространство", каза Уайлдър. "Това отчасти е така, защото ние самите не сме мислили толкова много за близкото космическо пространство", добави той.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини