ГДБОП и ДАНС в ТЕЦ-ове и топлофикации на Ковачки под надзора на Европейската прокуратура

Мащабна акция на ГДБОП и ДАНС се провежда в 10 града и области в страната, предаде бТВ. 

Операцията е под надзора на Европейската прокуратура. 

Извършват се действия по разследване на множество адреси, както и на ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Марица 3", както и топлофикациите в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас, част от тях на фирми на бизнесмена Христо Ковачки. 

Акции има в София, София-област, Перник, Велико Търново, Габрово, Русе, както и областите Кюстендил, Хасково, Стара Загора и Бургас.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев потвърди пред БТА в Габрово, че в България в момента се провежда акция на Европейската прокуратура. той не дава обаче никакви детайли: "Ще бъдат обявени подробно материалите по цялата акция, в момента не мога да коментирам, преди да е приключила, не е коректно". По думите му акцията не е свързана с изборите и не става въпрос за корпоративен вот.

В коментар на въпрос дали е свързана с топлоцентралите, министърът посочи, че не е коректно да обявява подробности за акция, която е в развитие и тече в момента.

По-късно Демерджиев коментира темата преди да влезе на среща с министъра на отбраната Димитър Стоянов, с когото ще обсъдят мерки за охрана на границата ни във връзка с мигрантския натиск.

Повече от месец Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) работят с Европейската прокуратура във връзка с акцията, която днес се реализира на територията на България. МВР е работило по случая под надзора, ръководството и с указанията на Европейската прокуратура, и е свършило прецизно работата си. „Удовлетворен съм от нивото на взаимодействие“, добави Демерджиев, като посочи, че повече подробности за акцията се очакват скоро от страна на европейската институция.

Министърът посочи още, че в близките дни очаква да се финализира споразумение между МВР и Европейската прокуратура, което да урегулира още по-добре отношенията между двете институции.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини