В Асеновград представят изложба с фотографии от Руско-турската война

В навечерието на Националния празник на България – 3-ти март, в Градска библиотека „Паисий Хилендарски” – Асеновград ще бъде открита пътуваща фото-документална изложба на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства – Казанлък.

Експозицията ще е под надслов „Забравените фотографии от Руско-турската война 1877 г. - 1878 г.“.

Организатор на изложбата, която включва 63 копия на оригинални фотоси, заснети по време на Руско-турската Освободителна война, е Иво Хаджимишев.

Копията на оригиналните снимки, които са правени преди 139-140 години, „открити“ от хората, носещи у себе си изследователски дух и родолюбие, са от два изключително ценни фотографски архива.

Иво Хаджимишев, запленен от ранните фотографски изображения, тръгва по следите на тези забравени фотографии заедно с историка Рада Банялиева.

Още в началото на Руско-турската освободителна война фотографията се възприема като сериозен исторически източник на информация.

Експозицията илюстрира военните отчети, изпращани от фронта в столицата на Русия. Фотографските изображения се превръщат в основа за създаването на историческите картини и паметници, на гравюрите, използвани в илюстрования печат в целия цивилизован свят по онова време.

Иво Хаджимишев работи упорито над оригиналните кадри, правени от Александър Д. Иванов, от Франц Душек и от неизвестни автори, за да стигнат „забравените фотографии“ до днешните поколения българи.

Голяма част от тези снимки са повече от документи – те са силни произведения на изкуството, съхраняващи мигове от една война, която довежда до възстановяването на Българската държава.

Изложбата ще бъде открита днес, 1-ви март, в 17:30 ч. в Градска библиотека „Паиий Хилендарски” - Асеновград.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини