Откритата в България картина на Полък е била в колекцията на диктатора Чаушеску

Откритата в България картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е била част от личната колекция на румънския диктатор Николае Чаушеску, съобщава БНТ, като се позовава на запознати с разследването източници.

Тя беше намерена в София при операция на ГДБОП и гръцката служба за борба с организираната престъпност под координацията на Европол. Операцията срещу трафика на културни ценности е била проведена както у нас, така и на територията на Атина и остров Крит и са били задържани двама гръцки и един български гражданин.

На гърба на картината има печат на румънски език и именно той е показал, че става въпрос за произведение на изкуството от личната колекция на покойния диктатор (1918-1989), управлявал северната ни съседка до падането на комунистическия режим пред 1989 г.

Тази сутрин главният секретар на МВР Петър Тодоров саза, че до момента експертизите сочат, че става въпрос за оригинал.

Картината беше предадена на специалисти от Националната художествена галери, чиято експертиза е показала, че става въпрос за оригинална некатегоризирана творба на Джаксън Полък от 1949 г. Цената ѝ в аукционна къща би могла да достигне до 50 млн. евро.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини