Допълнителна експертиза за автентичност на конфискуваната картина на Джаксън Полък

Софийска градска прокуратура пое ръководството и надзора на разследването, водено от ГДБОП, свързано с картина, за която има данни, че е произведение на американския художник Джаксън Полък, съобщиха от прокуратурата.

Днес стана известно, че при акция на ГДБОП е иззета картина на американския експресионист Джаксън Полък. В операцията имат участие чужди служби, тя е насочена срещу незаконен трафик на културни ценности. Няколко души са арестувани.

От прокуратурата посочват, че ще бъде назначена допълнителна експертиза, която да изследва автентичността на картината. Според експертно заключение тя би могла да е автентична.

Оттам допълват, че в момента картината е приобщена като доказателство по делото и се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана. 

Разследването се води по чл. 278а от Наказателния кодекс, който предлага за отчуждаване или отчужди културна ценност, която не е идентифицирана и регистрирана, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от хиляда до двадесет хиляди лева. 

От прокуратурата допълват, че досъдебното производство е започнато в условията на неотложност на 18 февруари от ГДБОП със съставянето на протокола за първо действие по разследването и първоначално е водено под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини