Подобни на бомбените заплахи в училищата у нас имало в цяла Европа, включително и в САЩ

В непрекъснат контакт сме с Министерството на вътрешните работи. Такива интернет атаки в момента има в цяла Европа, включително и в САЩ. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов, цитиран от информационната служба на МОН, по повод заплахите за бомби и образователни институции. Той обясни, че има инструкции на МВР как да се действа.

Разбираме, че директорите са притеснени, но те работят с методическата помощ на МВР, за да преценят реалността на съответната заплаха. Към момента обществото е информирано и нашата преценка почива въз основа на експертния анализ на службите, каза министър Пенов.

Той не обвързва заплахите с предстоящите избори и смята, че такива може да се случат във всеки един момент. Учителите и директорите са подготвени за такива ситуация. Във връзка сме с тях, а те са във връзка с експертите от МВР, каза министърът.

Изказването му е във връзка със сигналите за бомби в десетки училища в страната ни в понеделник.

Днес бяха получени нови такива. Сигнали за поставени взривни устройства са постъпили в няколко столични училища, 24 учебни заведения във Варна и във всички училища в Сливен.

Имейл с бомбена заплаха е получен и в Математическата гимназия в Бургас. Учениците са евакуирани и часовете се прекратени.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини