ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепи вписването на всички малцинства, ако конституцията бъде променена по хърватския модел

След изказването на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски от опозиционната партия в Северна Македония оповестиха позицията си по  отношение на използването на хърватския модел при промяната на конституцията на страната. От ВМРО-ДПМНЕ отправиха  предложение към правителството на Република Северна Македония при промяна на преамбюла на конституцията на страната изцяло да бъде приложен хърватския модел. 

"С това (Република Северна) Македония ще промени мултиетническия си характер на унитарен и ще бъде държава на македонския народ и на националните малцинства, които живеят тук”, съобщи позицията на ВМРО-ДПМНЕ Митева , допълвайки, че Хърватия е член на ЕС и промяната на конституцията по т. нар. хърватски модел за ВМРО-ДПМНЕ е приложима и приемлива.

От ВМРО-ДПМНЕ предлагат и конкретен текст за преамбюла на конституцията на Северна Македония, по модела на хърватската конституция, в която са вписани 22 малцинства. 

"Република Северна Македония е национална държава на македонския народ и държава на членовете на националните малцинства: албанци, турци, роми, власи, бошняци и др., които са нейни граждани, на които са гарантирани същите права като на македонския народ и упражняването на националните права, в съответствие с демократичните норми на ООН”, гласи това предложение.

От опозиционната партия казаха, че са готови да обсъдят "всички националности, които са отбелязани при последното преброяване като част от национални малцинства”, стига държавата да бъде определена като унитарна. 

"Този модел, в този си вид, ВМРО-ДПМНЕ е готова да подкрепи незабавно, без никакви условия. Очакваме СДСМ и ДСИ да приемат това предложение, след като се провъзгласяват за европейски политици и след изявленията им, че предлагат хърватския модел като най-подходящ пример за промяна и приложение в (Република Северна)Македония”, съобщиха от партията.

По повод предложението на опозиционната партия на пресконференция говорителят на СДСМ Дарко Каевски заяви, че със стартирането на процеса на парламентарни промени в парламента ще бъде открита обществена дискусия чрез работни групи, където Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ ще могат да дадат своите предложения.

Чрез приетата преговорна рамка Република Северна Македония пое ангажимент за вписване на българите в преамбюла на конституцията, за да започне отварянето на преговорните глави. От ВМРО-ДПМНЕ  заявиха, че няма да гласуват промените в конституцията "в този състав на парламента и при такива условия” и настояват за предсрочни избори. Конституционните промени не могат да бъдат гласувани в парламента на страната без гласове от опозицията, защото управляващото мнозинство не разполага с необходимите две трети от депутатите.  В период на създаване е работна група, която да изработи конкретните предложения за конституционни промени, в които опозицията отказа да участва. 

Според преамбюла на конституцията на страната, "Република Северна Македония е конституирана като национална държава на македонския народ, в която е осигурена пълна равноправност на гражданите и постоянно съжителство на македонския народ с албанците, турците, власите, ромите и другите националности”, живеещи в страната. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини