В 10 области избирателите на БСП са гласували повече с машина, отколкото с хартия

Избирателите на БСП са гласували повече с машина, отколкото с хартия, в 10 области в България, като в област Кърджали разликата е с едва 46 гласа в полза на хартиеното гласуване. Това показва проверка на "Дневник" на протоколите от всички многомандатни избирателни райони при обработени 100% от протоколите.

Така, БСП, заявила се като силен застъпник на хартиеното гласуване, на предсрочните парламентарни избори в неделя не успя да подобри представянето си и дори загуби близо 8000 гласа. Това ѝ отрежда пета позиция в следващия парламент, въпреки инициираните от нея, и подкрепени от ГЕРБ и ДПС, промени в Изборния кодекс за въвеждане на хибридна форма на гласуване - с машина и с хартиена бюлетина.

Избирателите на социалистите в трите многомандатни избирателни райони в София, в Пловдив-град, Варна, Бургас, Русе, Габрово, Сливен и Пазарджик са предпочели хартията, а в останалите избирателни райони в страната разликата между броя на предпочелите хартията пред машината варира между 46 гласа в Кърджали и 1784 гласа в Ямбол.

Не такива са резултатите при избирателите на ГЕРБ-СДС, които са предпочели хартиеното гласуване във всички райони освен 23-ти и 25-ти многомандатен избирателен район в София. Превесът на гласуването с хартиена бюлетина често е голям, като във Видин и Монтана надхвърля с над 50% гласовете с машина.

Гласоподавателите на ДПС - третата партия от така наречената "хартиена коалиция", която подкрепи промените в Изборния кодекс в 48-ото Народно събрание, са предпочели хартията навсякъде освен в София, въпреки че лидерът Мустафа Карадайъ гласува с машина. Не такъв беше изборът на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който предпочете да упражни правото си на глас с хартия, както направиха и Бойко Борисов, и Корнелия Нинова.

В Кърджали, където ДПС получава традиционно най-добър резултат, данните показват, че 25 446 избиратели са гласували с хартия срещу 21 987, предпочели вота с машина. Общо гласовете за движението в града, за който се използва превърналото се в шаблон определение "бастион на ДПС", са с 1500 гласа по-малко от отчетения резултат през октомври миналата година. ДПС печели малко под 2000 гласа повече в сравнение с предходните предсрочни избори.

Така на практика само ГЕРБ от така наречената "хартиена коалиция" успява да повиши вота си значително, като отбелязва ръст от над 30 000 гласа спрямо предходните избори на 2 октомври 2022 г., докато БСП отбелязва по-малка подкрепа, съответно с близо 8000 гласа, въпреки промените в Изборния кодекс, за които и трите партии настояваха. Резултатите не потвърждават предположението на самата Нинова, че машинното гласуване е в основата на ниските резултатите на социалистите на предходните избори.

Мнозинството от избирателите на обединението "Продължаваме промяната - Демократична България" са предпочели машинното гласуване пред хартиеното навсякъде в страната. Във Варна разликата между вота с машина и хартия е 4 пъти в полза на машинния, в Пловдив-град 6 пъти, а в 23 МИР София - 14 пъти, показват данните от протоколите от всички многомандатни райони.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини