Елизабет Тонев и Виктор Кайшета от Националния балет на Нидерландия ще танцуват в "Лебедово езеро"" на Старозагорската опера

Мистичната история, залегнала в сюжета на балета „Лебедово езеро“ от Чайковски, ще оживее на сцената на Държавната опера в Стара Загора на 22 април, съобщават от културния институт. За пръв път в ролята на Одета/ Одилия на сцената в областния град ще танцува Елизабет Тонев от Националния балет на Нидерландия, а в ролята на принц Зигфрид ще и партнира премиер солистът на Нидерландския национален балет Виктор Кайшета от Бразилия. 

Спектакълът ще бъде представен в съпровод на оркестъра на Старозагорската опера под палката на маестро Ивайло Кринчев и концертмайстор Юлиан Стоянов. Участват още солистите Ивайло Янев в ролята на Ротбарт и Томоки Ишиго – в ролята на Шута, солисти и кордебалет на Държавна опера - Стара Загора, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на културния институт.

Елизабет Тонев е родена в Берлин, Германия и е израснала в семейство на балетни артисти. Завършва балетното училище в Берлин и участва в няколко класически продукции на Щатсбалет-Берлин, посочват от Държавната опера. Талантът й е забелязан от асоциирания артистичен директор Рашел Бужон и Елизабет е поканена в състава на младежката трупа на Нидерландския национален балет през 2019 година. Към компанията се присъединява година по-късно. Там тя получава шанса да танцува много солови роли в класически балети и работи с водещи хореографи като Ханс ван Манен, Дейвид Доусън и Баланчин. 

Виктор Кайшета е роден в Уберландия, Бразилия. Завършва Държавното балетно училище в Берлин пред 2017 година и постъпва в Балета на Мариинския театър в Санкт Петербург през същата година. Там е солист от 2019 година, но напуска през март 2022 година заради военния конфликт между Русия и Украйна, посочват още от културния институт в Стара Загора. Кайшета се мести в Нидерландия, където се присъединява към Нидерландския национален балет като първи солист. Там танцува и първата си премиера в ролята на Жан дьо Бриен в балета „Раймонда“. Носител е на отличия от престижни балетни конкурси, сред които са първа награда и наградата на журито от „European Ballet Grand Prix“ 2017, трето място на Московския международен балетен конкурс през 2017, първа награда от „Tanzolymp Berlin“ 2017. Репертоарът на Виктор Кайшета е изключително богат, което го прави много предпочитан танцьор с обещаваща кариера.

Спектакълът „Лебедово езеро“ е под режисурата на Силвия Томова по хореография на Мариус Петипа, Лев Иванов, Анастас Петров и Калина Богоева, под редакцията на Силвия Томова, става ясно още от официалния сайт на Държавната опера в Стара Загора. Декорите и костюмите са дело на Денис Иванов, а консултант и изпълнител е Първолета Чавдарова – Летиция. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини