"Прегази блокадата": Кореспонденцията между сирийците, помели патрулка в Бургас

Общо 11 години ефективна присъда „лишаване от свобода” получиха тримата сирийски граждани, причинили катастрофата с автобус с 47 мигранти миналата година в Бургас. При сблъсъка с патрулка на 25 август загинаха двама полицаи. По време на съдебното заседание стана ясно, че жертвите са можели да бъдат три.

Районният съд в Бургас присъди наказанията по обвинения за каналджийство, рисково шофиране, неподчинение на полицейски служители и използване на фалшиви регистрационни табели на автобуса, който беше преследван от полицията.

Омар Абдан, управлявал автобуса, получи затвор от 4 г. и 10 месеца. Съучастникът му Ахмад - година и 10 месеца и обществено полезен труд. Абдулах Шарафли, закупил автобуса, беше осъден на затвор от 4 г. и 4 м и глоба от 18 000 лева.

„Защитата поиска сключване на споразумение или приключване на делото по реда на съкратеното производство. Прокуратурата отказа, защото винаги нашата нагласа е била към това наказанията да бъдат към максимума, заложен от законодателя”, поясни административният ръководител на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова.

Тя посочи, че се наблюдава „доста интересна кореспонденция” от изнесените разпечатки на телефоните на тримата подсъдими: „Най-фрапиращи са тези на Абдулах - в самия снимков материал са посочени множество МПС-та, които са предлагани за този вид престъпления”, обясни Маркова.

Административният ръководител коментира и факта, че е можело да бъде прегазен и трети полицай. „Има устни и гласови съобщения и разговори между самите подсъдими. Имало е реплики като „прегази блокадата”, „преминавай през блокадата”, „тихо, не говорете” - това са все реплики на подсъдимите”, добави тя.

Зам.-председателят на УС на Синдикалната федерация на МВР Генади Тенев подчерта, че нищо не се е променило в работата на полицаите, оборудването и техниката им след фаталния случай. „Деветимата висши полицейски служители, за които министърът твърдеше, че са съпричастни към случая, не бяха отстранени, а с наложени дисциплинарни наказания”, посочи той.

Тенев е категоричен, че досега по случая не е потърсена дисциплинарна отговорност.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fg
    fgh
    2 0
    15:15, 20 апр 2023
    Познавам хора лежали повече без да са убили никого ...
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини