В Деня на Земята РИОСВ – Пловдив почисти замърсени eкопътеки в Царството на орхидеите

Изображение 1 от 5

  Служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) и техните семейства почистиха от отпадъци екопътеки в буферната част на резерват „Червената стена“ в района на с. Бачково, общ. Асеновград.

  Акцията се проведе в Деня на Земята (22-ри април) с цел да насочи вниманието на обществото и да призове туристите да сведат отпадъците след себе си до нула в името на намаляването на замърсяването, опазването на биологичното разнообразие, екосистемите и ландшафта.

  Инициативата е част от кампанията на МОСВ "Да сложим точка на замърсяването".

  Експертите на РИОСВ – Пловдив ежегодно организират акции по почистване на резервата, а тази година с удоволствие констатираха, че замърсените терени са значително по-малко.

  Бяха събрани и изнесени 15 чувала с битови отпадъци, основно пластмасови опаковки, бутилки и кенове, а с извозването им до регионалното депо се ангажира община Асеновград.

  Според Закона за защитените територии в резерватите се допускат туристически посещения, но само по специално определени пътеки.

  В резерват „Червената стена“ са обособени 11 живописни туристически екомаршрути, които са предпочитано място за разходки и отдих.

  При преминаването по тях е забранено отклоняване на посетители и навлизане в резервата, бране и изкореняване на растения, улавяне и обезпокояване на животни, паленето на огън и бивакуването, както и замърсяването с битови и други отпадъци.

  Резерват „Червената стена“ е изключителна държавна собственост, която се стопанисва, охранява и управлява от РИОСВ – Пловдив.

  Защитената територия е типичен ботанически резерват.

  В него са установени 1084 вида висши растения, 38 от които са защитени и включени в Червената книга на България.

  Известен е с богатството си на орхидеи. От срещащите се 47 вида в Родопите, тук се откриват 27 и затова е наричан „Царството на орхидеите“.

  Източник: Asenovgrad.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

  Още новини

  Последни новини