Кои са най-опасните летища в света?

На някои хора може и да им се струва странно ръкопляскането при приземяването на самолет, но някои летища по света са толкова опасни, че аплодисментите за пилотите са си направо заслужени. Оказва се, че на някои пилоти дори им се налага да минават през специално обучение, за да кацат и излитат от определени летища.

Ето кои са тринадесетте най-опасни летища в света, подбрани от Fodor's Travel.

Летище Тензинг-Хилари

То е известно още като летище Лукла. Намира се в града Лукла, в източен Непал, на 2860 метра надморска височина и е обградено от планински терен. Пистата на летището е дълга едва 527 метра (докато стандартните са поне 2133 до 3048 метра) и е на ръба на скала с пад от 607 метра от едната страна и каменна стена от другата.

Тъй като времето в планините е изключително непредсказуемо, полетите се извършват само сутрин. Често се случва те да бъдат отменяни заради внезапен снеговалеж или мъгла. На летище Тензинг-Хилари могат да кацат и излитат само малки самолети и хеликоптери, а капитаните трябва да са преминали специално обучение, което включва поне 100 кратки излитания и кацания, една година опит в Непал при подобни условия и 10 успешни полета до Лукла със сертифициран инструктор.

Въпреки всички тези мерки, катастрофи са се случвали. През 2019 г. трима души загиват, когато самолет излиза от пистата и се сблъсква с хеликоптер, а през 2008 г. 18 души губят живота си при опит на самолет да кацне на летището в Лукла. Инцидентите обаче не прекратяват полетите от и до града, в който живеят по-малко от 500 души, тъй като той е популярна отправна точка за прехода към връх Еверест.

Международно летище Принцеса Юлиана

Това летище на карибския остров Сейнт Мартен, с писта дълга едва 2164 метра, се намира точно до обществен плаж и затова любителите на слънчеви бани винаги разбират кога излита и каца самолет. Феновете на авиацията се възползват от това и се тълпят на плажа, за да си направят селфита с излитащи и кацащи самолети.

На мястото обаче са поставени знаци, които предупреждават хората да се пазят, тъй като реактивен взрив от самолет може да им причини наранявания. Точно това за нещастие се случва през 2017 г., когато жена почива след като получава наранявания по главата.

Международно летище Паро

То е единственото международно летище в Бутан и е сгушено в Хималаите на 2244 метра надморска височина. Пистата му е дълга едва 1981 метра, а още по-интересното за летището е, че само 17 пилоти имат право да кацат на него.

Излитанията и кацанията са разрешени само през деня и дори тогава пилотите трябва да бъдат висококвалифицирани, за да предпазят носа на самолета от удар в планините.

Летище Мадейра

Или още известно като международно летище Кристиано Роналдо. Пистата му е със скромна дължина и е разположена между скали и океан, но за да е по-безопасно кацането на самолети, е разширена със 180 колони във водата.

Летището е известно с бурните си кацания, за което допринасят и атлантическите ветрове. Нищо чудно, че много малко пилоти имат разрешението да кацат на летище Мадейра.

Летище Нарсарсуак

Няколко са причините това летище в южната част на Гренландия да е направо страшно. Разположено е сред фиорди, които са любими на туристите, но не и на пилотите. Заходът към 1828-метровата писта е труден и изисква от пилотите да направят завой на 90 градуса, който може да се окаже голямо предизвикателство заради силните ветрове.

Това обаче не е единствената трудност. Вулканите наблизо не спят и намаляват видимостта. Заради тези опасни фактори на летище Нарсарсуак са разрешени кацания и излитания само през деня.

Международно летище Гибралтар

Пистата на летището се намира между скала и оживен град, а около края ѝ е морето. Това означава, че пилотите трябва да спрат самолета в момента, в който той докосне земята.

И това не е най-страшното. Пистата пресича оживена улица, която трябва да бъде затваряна всеки път, когато самолет излита или каца.

Летище Куршевел

Кацайки на това летище скиорите могат да изпитат адреналинов шок още преди да започнат да се спускат по склоновете на Френските Алпи. Летище Куршевел се намира на 1981 метра надморска височина и за да го достигнат, пилотите преминават през планини и долини.

Пистата му е дълга едва 518 метра и освен това е доста стръмна, с наклон от 18.5 градуса, което прави и излитанията изнервящи. Фактът, че няма и помощно осветление, изобщо не допринася за спокойното летене в лоши метеорологични условия.

Летището в Саба

Полетът от Сейнт Мартен до остров Саба може и да трае само 15 минути, но определено не е за хора със слаби сърца. Летището Juancho E. Yrausquin в Саба е известно с изключително късата си писта - само 400 метра.

От едната си страна тя е оградена от хълмове и почти няма дистанция от карибските води. Това означава, че една грешна преценка на пилота може да потопи самолета в морето.

Летище Света Елена

Света Елена се намира в Атлантическия океан, на пет или шестдневно пътуване с лодка от Кейптаун. Заради голямата дистанция е предложено да бъде построено летище. През 2015 г. то е готово, но се оказва, че заради ветрове кацането се случва твърде турбулентно.

И въпреки че летището е наречено "най-безполезното" в света, то продължава да се използва. Само пилоти със специално обучение обаче могат да кацат на него.

Международно летище Тонконтин

Летището в Тегусигалпа, Хондурас, е заобиколено от планини и заходът може да изнерви пилотите, на които им се налага да направят 45-градусов завой минути преди кацане в долината, а след това и да навигират опасно близо до квартални домове.

Нещо повече - преминаването след 2133-метровата писта може да се окаже фатално. За съжаление историята помни няколко катастрофи.

Летище Конгониас

Пистите на летището в Сао Пауло са известни със своята къса дължина, труден заход и хлъзгави условия. Де не говорим, че сигурно е плашещо кацането толкова близо до града.

През 2007 г. самолет прескача пистата и се сблъсква с бензинова помпа и склад. Катастрофата е смъртоносна за 187 души на борда и 12 на земята.

Летище Телурид

На това летище няма много място за грешки. То се намира в Колорадо и е най-високото търговско летище в САЩ, извисяващо се на 2764 метра.

Това, което прави излитането и кацането трудно, са планинските ветрове в съчетание със стръмните скали на планината Сан Хуан.

Летище Аспен-Питкин

Още едно опасно летище в САЩ, но този път локацията му е популярният ски град Аспен. Заради постоянно променящия се вятър, ниската видимост и обграждащите планини, са се случвали доста катастрофи.

Пистата на летище Аспен-Питкин определено е една от най-трудните за кацане в страната.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини