Къде се намират най-рисковите секции от изминалия вот - проучване на АКФ

Многомандатните избирателни райони (МИР) Търговище, Благоевград, Плевен, Монтана и Варна водят по резултати в рискови секции на последните парламентарни избори според анализ на Антикорупционния фонд (АКФ).

Според Никола Тулечки от фондация "Данни за добро'' статистически показатели определят рисковото поведение на някои секции. "Това се случва когато активността много скача от избор на избор или когато пристрастията се променят. Въпреки връщането на хартиените бюлетини нямаше пик на купения вот. Опитваме се да хванем избиратели, които гласуват или под принуда или под контрол. На някои места хората не знаят за кого да гласуват и гласуват за партията на кмета", коментира той. И допълни, че е важно да има една технология на гласуване - или машина, или хартия.

Изследват се 1738 секции, определени от експертите на АКФ като устойчиво рискови след статистически анализ на резултатите от всички избори в периода 2013 - 2021. Изследването показва и кои са новите секции в риск. "В рисковите секции, които сме идентифицирали, най-много гласове има ДПС - 83 000 гласа, ГЕРБ - 55 000 и ПП-ДБ 12 000 гласа. Не всички гласове в рисковите гласове са рискови, вотът се смесва", смята Тулечки.

По думите му има модел за концентрация на преференции. "Идентифицираме кандидатите, чиито голяма част от преференциалния вот е концентриран на малко място. Шампион е Стефан Апостолов от Симитли. Разказват местните, че дори председателката на СИК пита "колко гласа има Стефчо". Пристигат и хора с много лични карти, които искат да гласуват от името на цялото семейство", разкри той.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини