Христо Грозев разказа защо Русия го арестува задочно

Задочно да бъда арестуван е точно толкова ефективно, колкото задочно да бъда отровен, заяви в ефира на bTV журналистът Христо Грозев по повод постановения му от Лефортовския съд в Москва задочен арест по дело за незаконно пресичане на границата на Русия.

„За последен път бях в Русия през 2016 г. – повече от 10 години след напускането на радиобизнеса там. Всяка година ходех да изнасям лекции на руски журналисти и през 2016 година при излизане от Русия ми беше сложен черен печат в паспорта. Тогава бях информиран, че не мога да се връщам повече там“, посочи Грозев. 

По думите му постановения задочен арест дава обяснение и светлина и на причината, поради която е бил обявен за международно издирване миналата година, тъй като става въпрос за едно и също обвинение. Христо Грозев поясни, че е обвинен за това, че е помогнал на руски журналист да напусне страната през границата към Украйна. Той коментира, че би помогнал на всеки журналист във всеки авторитарен режим, който бъде обвинен или му бъдат отнети паспортите. 

От представените в съда документи става ясно, че Русия е подала в началото на февруари иск за моя арест и в няколко други страни, каза Грозев. И допълни, че не знае в кои страни са подадени молби за екстрадиция, така че определено неговото пътуване по света ще бъде ограничено. 

Попитан какво се опитват да постигнат руските служби с действията си, Грозев отговори, че обявяването му за чуждестранен агент и ареста, са за вътрешна политическа употреба, за да може „да се обезкуражат руските останали журналисти, които са в Русия, да цитират нашите разследвания“. За целия свят това е абсолютен абсурд и няма никакъв ефект извън Русия, смята той.

През декември 2022 г. руското вътрешно министерство обяви Христо Грозев за издирване. Журналистът участва активно в дейността на сайта "Белингкат", който се опита да разследва предполагаемото отравяне на руския опозиционер Алексей Навални. Сайтът "Белингкат" е обявен от руската генерална прокуратура за чуждестранен агент.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини