31 български граждани са заявили желание за евакуация от Судан

Към момента 31 български граждани са заявили желание за евакуация от Судан. Това каза на извънреден брифинг в Министерството на външните работи (МВнР), посветен на евакуацията на българските граждани в Судан, заместник-министърът на външните работи и говорител на ведомството Костадин Коджабашев. 

Той обясни, че се търсят и се предлагат непрекъснато варианти като маршрути за евакуация по въздух и по суша за всички български граждани, пожелали да бъдат евакуирани. Поддържа се постоянен и денонощен контакт с тях и се предоставя пълна информация за маршрути за евакуация, както и информация за сигурността в региона, посочи заместник-министър Коджабашев.

След сключването на споразумение за прекратяване на огъня между враждуващите сили в Судан на 21 април, което започна да се спазва в обедните часове на 22 април, Ситуационният център към МВнР организира кризисен щаб, каза Таня Димитрова, директор на дирекцията „Ситуационен център" към ведомството.

Трима български граждани бяха евакуирани на 21 април с конвой на Саудитска Арабия, като на 22 април напуснаха страната. Двама пътуваха на 22 април с автобус за Египет и преминаха успешно границата. Осем заминаха на 23 април за Египет с автобус. Седем от тях към 1:00 ч. днес се намираха близо до границата с Египет, един от тях е отказал евакуация и се връща в Хартум, посочи тя. 

Димитрова обясни, че един български гражданин, заедно със съпругата му и трите им деца, които не разполагат с български документи за самоличност и не са включени в списъка за евакуация, се очаква да пристигнат на границата с Египет. Седем български граждани отпътуваха на 23 април към Порт Судан, двама пристигнаха тази сутрин към 7:00 ч. местно време в Берлин с евакуационен полет на германските военновъздушни сили. В сряда се очаква да пристигнат в България, посочи Димитрова. 

По информация на МВнР на терен се намират 10 души, от тях четирима – една жена с три деца, пътуват с автобус към базата северно от Хартум, където би трябвало да бъдат евакуирани със самолет, каза още тя. По пътя има възникнала опасност и има вероятност те да се върнат обратно, добави Димитрова. 

Една жена очаква отпътуване с евакуационен полет на ЕС. Други двама граждани са поискали евакуация, но единият няма български документи за самоличност, каза още Димитрова. 

МВнР е предприело всички мерки в координация с партньорите ни от ЕС за осъществяване на безпроблемна евакуация на всички български граждани на територията на Судан, заяви заместник-министър Коджабашев. Той уточни, че за евакуацията страната ни си сътрудничи и с Турция, Саудитска Арабия, САЩ и Великобритания. 

Коджабашев припомни, че България няма функциониращо посолство в Хартум, Судан. Покриващо е посолството ни в Кайро, Египет, а относно евакуацията то се подпомага от българското посолство в Рияд, Саудитска Арабия, уточни той. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини