22 държавни висши училища увеличават таксите от следващата учебна година

В 22 държавни висши училища размерът на таксите за обучение на студентите за учебната 2023/2024 г. се увеличава средно от 5% до 45%, тоест от 50 до 300 лв., спрямо размера на таксите за предходната учебна година. Това съобщи пред журналисти в Министерския съвет служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов. 

Министър Пенов обясни, че общото средно увеличение на таксите в системата на държавните висши училища е до 20% и засяга предимно студентите, които се обучават в специалностите от областта на педагогическите, хуманитарните, социалните, стопанските, правните и природните науки, както и науките, свързани със здравеопазването.

„Искам да подчертая, че предложенията, които се внасят в Министерския съвет във връзка с определянето на размера на таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища, са основани на предложенията, постъпили от висшите училища“, обясни той. 

„Както подчертах и на заседанието, при някои държавни висши училища наблюдаваме увеличение, при други таксите се запазват. Всички размери са обосновани на чл. 95 от Закона за висшето образование. При изготвянето на предложението за акта ние сме се съобразили изцяло с предложенията, така както са постъпили от държавните висши училища“, допълни още министър Пенов. 

Той припомни, че финансирането на държавните висши училища се състои от два компонента – собствени приходи, които се набират от таксите на обучаващите се в тях, както и държавно финансиране. 

Решението за утвърждаване на таксите за кандидатстване и обучение за следващата учебна година е взето на днешното редовно правителствено заседание. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини