Японският частен спускаем апарат се е ускорил неочаквано преди кацането на Луната

Японският стартъп "Айспейс" съобщи, че опитът да извърши първото кацане на частен космически апарат на Луната с мисията "Хакуто-Ар" се е провалил, след като той неочаквано е ускорил и вероятно се е разбил на повърхността, предаде Ройтерс.

Възможно е с доближаването до повърхността системата за измерване на височината да е изчислила погрешно разстоянието.

"Очевидно той е падал свободно към повърхността, защото е оставал и без гориво, с което да запали двигателите", каза Рио Уджие, главен технолог, на пресконференция днес. 

Частна фирма още не е успяла да спусне космически апарат на Луната. Само САЩ, бившият Съветски съюз и Китай са кацали меко на повърхността на естествения ни спътник. Опити на Индия и частна израелска компания приключиха с неуспех.

Макар и да е жалко, че мисията не успя, Япония иска "Айспейс" да продължи опитите, защото усилията на компанията са важни за развитието на космическата индустрия на страната, каза правителственият говорител Хирокадзу Мацуно. 

Япония, която си е поставила за цел да изпрати свои астронавти на Луната до края на десетилетието, беше застигната от няколко неуспеха. Нейната  космическа агенция миналия месец трябваше да унищожи новата си среднотоварна ракета H3 след изстрелването, след като двигателят на втората степен не успя да се запали. Изстрелването на ракетата на твърдо гориво Епсилон също се провали през октомври миналата година.

Въпреки че кацането на Луната на "Хакуто-Ар" се провали, мисията изпълни осем от 10-те си цели и това ще предостави ценни данни за следващия опит през 2024 г., каза генералният директор Такеши Хакамада. 

Спускането започна около час преди планираното кацане вчера от 100 км височина. До височина 25 км скоростта е била 6000 км/ч. При такава скорост забавянето до подходящата скорост е като да натискаш спирачките на велосипед на ръба на скиорска писта за скачане, каза Уджие.  

Спускаемият модул носеше няколко лунни апарата, включително миниатюрен японски модел, разработен от Агенцията за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) в сътрудничество с производителя на играчки "Такара Томи". На борда му беше и роувърът "Рашид", конструиран от Обединените арабски емирства, както и експериментална батерия, разработена от "Нитера" и други устройства. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини