НАСА праща астронавтите си на Луната в скафандри на Prada

Италианската модна къща Prada и американският аерокосмически стартъп Axiom Space ще проектират заедно новите лунни скафандри на НАСА. С тях ще бъдат облечени първите американци, които ще стъпят на Луната през този век, съобщава Ройтерс.

Екипът от дизайнери и инженери на Prada отговаря не само за дизайна, но участва и в избора на материали за космическите костюми. Италианците ще имат дума и по останалите етапи на проектирането.

Скафандрите трябва да предпазят астронавтите от големите температурни амплитуди на Луната, да имат функции осигуряващи живота, но и да са достатъчно маневрени за разходки и работа по повърхността на земния спътник.

Axiom има договор с американската космическа агенция НАСА за направата на скафандрите за мисията "Артемида III", планирана за 2025 година.

"Техническият опит на Prada със иновативни материи, производствени техники и водещи дизайнерски концепции ще усъвършенства комфорта на астронавтите на лунната повърхност, но и ще додаде липсващия "човешки елемент" от сегашните скафандри", казва главният изпълнителен директор на Axiom, Майкъл Суфредини.

Миналата година космическата агенция на САЩ обяви, че разработката на скафандрите за Луната ще струва 228,5 милиона долара.

Акцентът върху дизайна на скафандрите е намек, че НАСА вече гледа по друг начин на космическите си мисии. SpaceX бе първата компания, която въведе дизайнерски скафандри. Стилният им вид определено изглежда футуристично пред камерите и постига целения PR ефект.

Преди окончателното тестване на Луната скафандрите Axiom трябва да бъдат тествани в условия, които симулират средата на лунната повърхност.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини