Приключи евакуацията на всички българи, поискали да напуснат Судан

Преди часове приключи окончателно евакуацията на всички българи, поискали да напуснат Судан, съобщиха на брифинг от Министерство на външните работи.

Общо 37 българи са поискали евакуация, но в последствие трима са се отказали. Така изведени от Судан са 34-има българи, съобщи  ръководителят на Ситуационния център в Министерство на външните работи Таня Димитрова, която е водила мисията по евакуацията.

Всеки конкретен случай е разглеждан по отделно. Евакуацията е станала по суша и със самолети на партниращи държави - до границата с Египет и до Порт Судан. След напускане на страната гражданите ни са отишли в посолства в Берлин, Кайро, Хага, Франкфурт. Специална благодарност от българското външно министерство отправят към Германия и Швеция.

Трима българи вече са се прибрали в България, двама са в Берлин, шестима са във Франкфурт. Четирима са стигнали в Джибути с помощта на шведските въздушни сили, но предстои да им се извадят документи, защото техните са изтекли и едва тогава ще се приберат у нас. Други трима са в Саудитска Арабия. 16 са преминали границата с Египет. За извеждането на сънародниците ни от Судан са помогнали и българските служби, за което Таня Димитрова благодари.

"България не разполага с посолство в Хартум, което изключително много усложняваше обстановката", подчерта външният министър Николай Милков и благодари за работата на "Ситуационния център". Той добави, че снощи на летище София е имало емоционални срещи с близките на тримата евакуирани българи, които вече са в България.

Предвид влошената хигиенно-епидемиологична обстановка в Судан, както и обстоятелството, че една от враждуващите групи пое контрол над Националната лаборатория за обществено здраве в Хартум, в която се съхраняват опасни патогени, Ситуационният център организира съвместно с Клиниката по инфекциозни болести на Военномедицинска академия прегледи на пристигащите български граждани, обясни Димитрова.

Тази вечер се очаква да пристигнат с полет от Берлин още двама българи.

Относно отказалите евакуация български граждани, тя обясни, че голяма част от сънародниците ни, живеещи в Судан, са в смесени бракове и са останали, за да се грижат за близките си.

Междувременно говорител на Европейската комисия съобщи, че 1600 европейски граждани вече са евакуирани от Судан.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини