В открит урок ученици от Езиковата научиха за живота и делото на Гео Милев

    Открит урок по история "Убитите поети на България...Гео Милев" с ученици от Езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров"се проведе в зала "Археология" на Регионалния исторически музей в Хасково. Специален гост бе писателят Христо Карастоянов, който е автор на романа за последните години от живота на Гео Милев "Една и съща нощ".

    "Гео Милев е уникална личност, интелектуален феномен, морално чист и голям патриот. Той е явление в българската история и литература. Неговата личност вълнува младите хора. Поезията му е модерна. Той целият е бунт, стихия, той е човек, посветил живота си на това да промени България и да я направи по-свободна. Гео Милев е героят от Дойран, бил е на фронта от името на родината си, преживял е грамадни страдания след войната. Убит е подло от властта пред 1925 година. Струва си децата да познават една такава забележителна личност от българската литература и българската история", заяви преподавателят по история Маргарита Иванова. Тя допълни, че уроците, извън класната стая, са по-атрактивни и интересни за децата. Според нея учебниците по история са написани без емоция и без послания.

    Христо Карастоянов емоционално разказа за Гео Милев. Посланието на писателя към децата бе да четат умни книги, за да се им се налага утре да четат забранени такива. Карастоянов е посветил живота си на идеята да реабилитира Гео Милев и да го издигне на пиедестал - там, където заслужава да бъде.


    Вечерта завърши с рок концерт, защото рок музиката, подобно на експресионизма на Гео Милев, е бунт, стихия и протест.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини