Община Асеновград участва в националната кампания "Живот след инсулт"

Община Асеновград застава отново зад пострадалите от инсулт и техните близки, като се присъединява към Националната кампания „Живот след инсулт“.

Поводът е 9-ти май - Европейският ден за информираност за инсулта.

Кампанията се организира от Асоциацията за инсулт и афазия, с която ръководството на общината успешно си партнира в последните две години, работейки за намаляване негативното въздействие на инсулта върху българското общество.

През тази година в Европа темата на кампанията е израз на общите усилия на Континента обществото да възприеме различни гледни точки към сложните проблеми, в опит да бъде осигурен качествен живот на преживелите инсулт.

За първи път Националната кампания ще има своя столица – Велико Търново. Там ще се проведе молебен за пострадалите от инсулт и ще се открие изложбата „Животът след инсулт може да е съзидателен“.

Въпреки, че в страната инсултът получава повече внимание през последните години, все още продължава да липсва надеждна статистическа информация и анализ, като отправна точка за ефективна борба с инсулта.

Независимо от това, могат да бъдат посочени някои данни, цитирани от Асоциация за инсулт и афазия, според които в страната през последните години се регистрират 45 000 случая годишно.

Смъртността при инсулт в България през 2021 г. е била 12%, а едва 65% от регистрираните случаи са били транспортирани от спешната медицинска помощ.

Отнесени данните на 100 000 души, можем да споделим, че изоставаме средно с над два пъти, спрямо други европейски страни.

Това говори за недостатъчна работа, свързана с първичната профилактика.

Симптомите на инсулта са най-общо 3: увисване на ъглите на устата; изтръпване и слабост в едната ръка; нарушения в говора.

Забелязвайки дори един от тези 3 симптома е разумно да се потърси незабавна помощ на тел. 112, напомнят от Асоциация за инсулт и афазия.

От Асоциацията за инсулт и афазия напомнят, че в момента по тяхна инициатива се работи по Национален план за борба с инсулта.

Очаква се сред мерките по Плана за възстановяване да се разкрият и оборудват нови 10 специализирани звена, да се закупят хеликоптери за оказване на спешна помощ.

В момента се работи и по ново специализирано компютърно приложение за спешната помощ, с което ще се извършва бързо и точно насочване на пациент с инсулт.

От Асоциацията посочват, че към момента, по непотвърдени данни, в България повече от половин милион души живеят с последствията от инсулта. Те ежедневно се сблъскват с множество проблеми – липса на адекватна информация, недостъпна среда, недостатъчен достъп до проследяваща медицинска грижа, липса на достатъчна по обем рехабилитация и терапия.

Ръководството на общината се солидаризира с нарастващия брой български общини, подкрепящи каузата.

На днешния ден стартира Регионалната група за взаимопомощ след инсулт - в социалните мрежи.

Всеки, пострадал от инсулт, неговите близки и хората, които го обгрижват могат да се регистрират във Facebook групатa по темата - stroke.bg.plovdiv.help .

Групата е част от общо 28, съответстващи на областните административни центрове групи за взаимопомощ, в които ще могат да бъдат поставяни въпроси към институциите, медицински и други експерти.

Ще бъде дадена гласност на пострадалите от инсулт, за да определят най-важните за тях въпроси за разрешаване. Ще почувстват, че не са сами.

Община Асеновград ще продължи да си сътрудничи с Асоциацията за инсулт и афазия.

Заедно заставаме зад каузата "Живот след инсулт" да бъде пълноценен, съзидателен, полезен за човека и обществото. Защото това е спасен живот, който заслужава да се живее пълноценно!

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини