Най-добрите страни за отглеждане на деца

За хората, които искат да се преместят, класациите на най-удобните за живеене държави в света могат да бъдат полезни. Ако обаче дадено семейство е с деца, има повече фактори за претегляне от, да речем, средния доход или икономическата стабилност. Може да искаме да знаем за здравето или щастието на местните деца, качеството на образованието, политиките за семейни отпуски - дори кои държави имат най-зелените площи или детски площадки.

Това са тези видове фактори, върху които Unicef се фокусира в своите "отчетни карти" за благосъстоянието на децата. Важно е да се отбележи, че техните класации разглеждат само най-богатите страни в света и не всички данни може да са от еднакъв интерес за семействата на емигранти. Но техните открития помагат да добием представа за една проницателна картина на това какво всъщност е да отглеждаме деца в някои страни по света.

Япония

В анализа на Unicef за благополучието на децата от 2020 г. Япония е на първо място по физическо здраве, което разглежда детската смъртност и затлъстяването. И в последния отчет на Unicef през 2022 г., който специално разглежда средата, в която растат децата, се нарежда на второ място в "света около детето" - категория, която включва аспекти като градско зелено пространство и безопасност на движението. Япония също има най-ниския процент на детско затлъстяване, ниска детска смъртност и изключително ниски нива на замърсяване на въздуха или водата, засягащи децата.

Освен това е една от най-безопасните страни за семействата, и то не само по отношение на пътни инциденти. Общият процент на убийства в Япония е най-нисък от всички страни, наблюдавани от Unicef. Дори в центъра на Токио децата просто се разхождат и ходят на училище сами. Това е напълно нормално, защото е наистина безопасно

Освен най-високите оценки за здраве и безопасност, Япония има и една от най-добрите образователни системи в света, заемайки 12-то място сред 76 страни и региони. Страната предоставя щедри права за платен родителски отпуск, като на всеки работещ родител се предлагат около 12 месеца, въпреки че страната работи върху стимулирането по-специално на бащите да го вземат.

Естония

Въпреки че Естония не е на върха на класацията на Unicef като цяло, тя се оценява високо по редица важни аспекти. Децата са изложени на по-малко замърсяване на въздуха, по-малко шумово замърсяване и по-малко пестициди, отколкото в почти всяка друга богата страна. Има повече градски зелени площи от много други нации, включително САЩ, Канада, Австралия и Обединеното кралство, и е особено вероятно децата да кажат, че се радват на съоръженията за отдих в квартала, като например детски площадки. Естония също има втория най-нисък процент на бебета, родени с поднормено тегло от всяка богата страна, което обикновено се счита за добър показател за качеството на пренаталните грижи.

Един от най-големите плюсове обаче е образователната система на Естония: децата имат по-добри умения по математика, природни науки и грамотност от всяка страна извън Азия. Естония има и една от най-щедрите политики, от която и да е страна в света, със 100 дни отпуск по майчинство, както и 30 дни отпуск по бащинство, последван от 475 дни платен родителски отпуск, които трябва да бъдат разделени  или използвани почасово до тригодишна възраст на детето. До 60 от тези дни и двамата родители могат да останат вкъщи едновременно и и двамата да получат заплащане. Всеки родител също получава 10 работни дни платен отпуск за отглеждане на дете за всяко дете, докато навърши 14 години. Този отпуск е достъпен както за постоянни, така и за временно пребиваващи в Естония, включително чужденци.

Испания

Испания се класира най-високо в класацията на Unicef за околната среда около децата, с особено ниски нива на детска заболеваемост поради замърсяване на въздуха или водата. И въпреки по-лошите като цяло предложения по отношение на социални, образователни и здравни услуги, според Unicef, децата в Испания имат изключително високо благосъстояние. Страната се нарежда на трето място по психическо благополучие на децата и на четвърто по основни академични и социални умения. По-конкретно, тя е еднаква с Холандия по отношение на това колко деца казват, че се сприятеляват лесно (81%), докато процентът на самоубийствата сред подрастващите е един от най-ниските в богатите страни и по-малко от една трета от този в САЩ, Канада, Австралия или Нова Зеландия.

Тук наистина е социално приемливо да водиш детето си навсякъде - ресторанти, барове и т.н. Напълно нормално е да видим семейство с малко дете да се разхожда в полунощ. В Испания никой не се тревожи как се държат децата на публично място. Всички са някак щастливи и шумни и просто се наслаждават на семейното време заедно навън.

Що се отнася до отпуските, и майките, и бащите получават по 16 седмици отпуск, платен на 100% от заплатите им, след което майката може да вземе неплатен отпуск до три години или да намали работното си време. Тези опции са достъпни за всеки законно пребиваващ, регистриран в испанската система за социално осигуряване, който е правил вноски за най-малко 180 дни през последните седем години. 

Финландия

Финландия, която е на пето място в най-новата отчетна карта на Unicef, има особено висок резултат в две от трите категории - номер едно в "света на детето" (която разглежда как околната среда влияе пряко върху децата, като например качеството на въздуха) , и номер две за "света около детето" (което разглежда елементи от средата, с която детето взаимодейства, като училища, опасности от трафика и зелени площи).

Това е една от страните с най-добри резултати в света по отношение на грамотността и математическите умения на децата и е особено вероятно родителите да оценят високо отношенията си с персонала на децата си в училище. Смъртността на децата на възраст 5-14 години е една от най-ниските в света.

Страната предлага щедър родителски отпуск, включително осем седмици платен отпуск по майчинство, още 14 месеца платен родителски отпуск, който да бъде разделен между родителите, и допълнителен отпуск за отглеждане на дете, който може да се прилага, докато детето навърши три години. Отговарят на условията законно пребиваващи във Финландия, които са били здравноосигурени най-малко 180 дни преди раждането на детето във Финландия или в която и да е скандинавска страна, държава от ЕС или ЕИП.

Нидерландия

На първо място в общия списък на Unicef за благополучие на децата е Нидерландия, която се справя особено добре по отношение на детското психично здраве (то е номер едно) и умения (където е на трето място). Девет от 10 15-годишни казват, че изпитват висока удовлетвореност от живота, най-високият процент от всички държави, изследвани от Unicef, а осем от 10 казват, че лесно се сприятеляват.

Ако нидерландските семейства и деца са щастливи, това се дължи и на структурни фактори. Нидерландия наистина предлага на родителите много подкрепа. Нейната политика за семейни отпуски е само един от примерите. Тя включва най-малко 16 седмици задължителен, напълно платен отпуск по майчинство и до шест седмици платен отпуск по бащинство, плюс неплатен родителски отпуск, който може да бъде взет, докато детето навърши осем години. И това е достъпно за всеки, който живее и работи законно в Нидерландия, отбелязват от CNN.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини