Проучвания в село Червен показват по-висок дебит от очакваното

Приключи водочерпенето и изследването на всички водни проби на дренажните съоръжения, чрез изграждането на които ще бъде решен дългогодишен проблем с режима на водата в 5 асеновградски села. А именно: Червен, Долнослав, Горнослав, Леново и Искра.

Изготвен е окончателен доклад от изпълнителя на проучването.

Документът доказва (с протоколи от лицензирани лаборатории), че качествата на водата са годни за питейно-битово водоснабдяване.

Количествата дори надхвърлят прогнозните.

Вместо 5 л./сек., колкото бе очаквано, в момента експлоатационните характеристики на дренажа показват, че е възможно да се черпят до 10 л./сек.

Данните са изпратени от община Асеновград до ВиК – Пловдив. До края на тази седмица се очаква водното дружество да преизчисли размерите на помпите и диаметъра на водопровода, с цел да могат да се ползват в оптимален вариант водните количества.

Съгласно споразумението, ангажимент на община Асеновград е да изгради помещението на помпената станция (шахтата). А ВиК – Пловдив, от своя страна, имат готовност да изпълнят изграждането на водопровода и да оборудват кладенеца на помпената станция.

Вече е към края си и археологическото проучване на зоната около дренажа.

Обществеността ще бъде информирана за окончателните резултати, след официалното им получаване.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини