Заповед на служебния енергиен министър от последните дни ще оскъпи тока

В месеца преди да напусне, служебният енергиен министър Росен Христов е издал извънредна заповед, с която е задължил Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да включи в изчисленията за цената на тока от 1 юли и държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", а това ще увеличи поскъпването (с 3.6%), изчислявано досега. Това съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на заседание на парламентарната енергийна комисия вчера, цитиран от "Капитал".

Изданието припомня, че по закон централата не може да бъде включена в енергийния микс за регулирания пазар, тъй като енергията е й прекалено скъпа, освен със заповед на министъра "с цел гарантиране сигурността на енергийната система".С тази заповед се запазва възможността на държавната централа да продължи да работи, тъй като през последните месеци тя е натоварена едва на 10%, но поддържа пълен състав на персонала и генерира загуби. Иван Иванов не се ангажира с прогноза с колко повече трябва да поскъпне електроенергията, тъй като сметките се правели сега.

Самият Христов пък защити пред БНТ действията си с решение на Народното събрание от 2020 г., което задължавало министерството да направи всичко възможно да осигури работа на теца. Според него цената за крайния потребител ще се повиши с 3.9% вместо с 3.6%, което е незначително.

"Капитал" припомня, че в годините преди 2021 г. подобни заповеди е издавала и тогавашният министър Теменужка Петкова (ГЕРБ).

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини