10 лоши неща, които следват прекомерната доброта

Възпитавани сме да бъдем добри и любезни с останалите. Казвали са ни, че по този начин ще си намерим по-лесно приятели и ще създадем по-здрави взаимоотношения. Светът обаче не е идеален и добрите хора невинаги получават потупване по рамото за добрите дела. Често дори си патят заради добротата, което я превръща в своеобразно проклятие.

Изводът е, че не може и не бива да бъдете „прекалено добри". Подобно поведение върви ръка за ръка с множество проблеми. Така че ако сте прекалено добри, може би вече сте се сблъскали със следните неща:

1. Възползвали са се от вас

В една конкурентна среда е препоръчително да бъдете любезни, без обаче да прекалявате. Останалите хора се конкурират с вас за челната позиция, така че от вас се изисква да имате борбен дух. За да напреднат другите на ваш гръб, е напълно възможно да се опитат да ви манипулират.

Не позволявайте на никого да се възползва от вас.

2. Границите ви не се зачитат

Когато сте добри, не прекрачвате чуждите граници. Злонамерените обаче гледат на това като на своеобразно позволение да започнат да ви тъпчат.

Ако изразите своето възмущение, ще ви кажат, че е станало недоразумение, което само ще ви обърка допълнително. Понякога наистина става дума за нещо такова, но вие мислете и използвайте разума си, за да се уверите дали наистина не ви манипулират.

3. Ставате обект на чуждото безразличие

Не всички хора са състрадателни. Някои ще направят всичко, за да получат това, което искат. Такива личности не се интересуват от чувствата на другите хора. Те са егоисти и вероятно дори не го осъзнават. Вие обаче трябва да отстоявате собствените си интереси и позиции.

Може и да не ви се иска да изглеждате груб, ядосан или лош човек, но не бива да се отнасят лошо с вас. Ако се налага, изразете недоволството си.

4. Липса на грижа за себе си

Добрите хора са склонни да инвестират много време и ресурси като енергия и време в другите. Те не обичат да виждат, че някой е тъжен, затова предлагат да му помогнат. Но проблемът е, че по този начин „добротворците" изразходват твърде много енергия и време.

Не всеки заслужава вашата доброта. А най-важният човек, който се нуждае от нея, сте вие самите.

5. Проблеми с доверието

Много хора възприемат неразумната доброта като подозрителна. Не се чувствайте зле заради това. Не можете да ги обвинявате. Говорете, бъдете търпеливи и един ден те ще повярват, че е възможно да съществува безкористно добро, а може и да ви отвърнат със същото.

6. Изкривени възприятия

Всички искаме да сме в приятна компания. Добрият човек обикновено е заобиколен от добри приятели, които ни носят чувство на сигурност и защитеност.

Понякога обаче добрите хора помагат на онези, които не го оценяват и в крайна сметка ги нараняват. Трябва да се грижите и за себе си.

7. Да живее възмущението

Възмущението е ужасно чувство. То разрушава приятелства, романтични връзки и създава проблеми с доверието. Всички добри хора рано или късно трябва да се справят с него.

Ако сте помогнали на ваш приятел да се измъкне от неприятности и след това той откаже да ви помогне в замяна, със сигурност ще се разстроите. Понякога, когато проявявате доброта, трябва да се уверите, че тя няма да опустоши първо вас и да ви донесе разочарование.

8. Необосновани извинения

Добрите хора не обичат да виждат как другите страдат. Затова дори и при липса на вина те пак искат прошка, за да накарат другия човек да се почувства щастлив. Но проблемът е, че извинението е признание на вина. Тоест, като се извинявате, вие поемате отговорност, въпреки че не сте направили нищо нередно.

Важното, което трябва да се разбере тук, е, че не бива да се извинявате при липса на вина. Независимо как се чувства човекът отсреща. Независимо как се чувствате и самите вие. Поемането на отговорност за собствените ви решения и действия е акт на смелост, но никога не използвайте думата "съжалявам" за чужди грешки.

9. Твърде голяма отговорност

Прекалената любезност ви затруднява да кажете „не". Не обичате да виждате другите хора тъжни.

Навикът да правите компромиси обаче ви превръща в лесна мишена за манипулация. Затова се научете да отказвате. Не е нужно да се оправдавате, достатъчно е едно твърдо „не".

10. Превръщате се в мишена за токсичните хора

Токсичните личности се възползват от влиянието си върху другите. Добрите хора са любимите им мишени. Манипулаторите и нарцисистите са привлечени от вас заради липсата на ясни граници.

Бъдете нащрек, за да разберете дали не сте жертва на манипулация. Не позволявайте на добротата да замъгли съзнанието ви.

Да бъдеш любезен е невероятно качество, но прекалената любезност може да ви навреди. Смисълът на живота е да се поддържа баланс. Бъдете разумни, практични и малко егоисти. Запезете личното си пространство непокътнато, но никога не губете добротата в сърцето си.

Източник: Obekti

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ds
    dsfg
    0 0
    16:17, 21 юни 2023
    Много е трудно, да си добър в днешни дни, поради голямата несправедливост, която ни заобикаля.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини