Закриването на домовете за възрастни хора сред приоритетите на новия социален министър

Съществуващите в настоящия си вид домове за възрастни хора, в които има нехуманно отношение, ще бъдат закрити. Това е една от сериозните цели пред министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

В сутрешния блок на btv тя коментира темата и посочи, че деинституализацията трябва да се случи до 2024 година по примера на домовете за деца.

Министър Шалапатова обясни, че е била част от процеса, при който децата бяха изведени от домовете за сираци и настанени в подходяща среда от самото му начало и има опит как този процес да бъде приложен и сега спрямо възрастните. Тя посочи, че по Плана за възстановяване има заложен ресурс за закриването на домовете за възрастни и замяната им с хуманна грижа в общността. За да се случи това обаче трябва да има достатъчно и много добре обучени хора, които да полагат необходимите грижи, подчерта министър Шалапатова. Министърът коментира още, че част от хората ще бъдат изведени в реновирани сгради, друга ще бъдат преместени в новосъздадени места, но категорично с гаранция за добра грижа.

У нас в момента им 82 дома за възрастни, в които домуват 4200 души, а 4000 души са настанени в социалните институции за хора пълнолетни с увреждания. От началото на тази година 9 от домовете са закрити.

Друг фокус, който слага като приоритетен, социалният министър посочи работа в посока за отстраняване на всичко, които в момента спира развитието на българското дете.

Тя потвърди, че от първи юли минималната пенсия се увеличава с 12 % и от 467 лвнарастват на 523 лева. „Това е потвърдена възможност от бюджета и от министъра на финансите“, каза Шалапатова.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини