Съдии съдят министър за 13-а заплата

Над 500 магистрати и съдебни служители от цялата страна готвят иск срещу министъра на финансите Симеон Дянков, съобщи "Дневник".

Делото ще бъде заведено във Върховния административен съд (ВАС). По него съдии, прокурори и следователи ще настояват Дянков да бъде осъден да изпълни Закона за държавния бюджет и да преведе 24 млн. лв. на системата за 13-а заплата.

Решението тази сума да бъде разпределена като бонуси в системата беше взето от Висшия съдебен съвет (ВСС) в началото на месеца.

Тя е от икономиите от парите за заплати и от преизпълнението на приходите на съдебната власт.

В последния работен ден преди Коледа обаче парите не бяха преведени от финансовото министерство и Дянков се срещна с членовете на съвета, за да им обясни, че макар на хартия те да са спестени, реални средства за премии няма.

По делото срещу Дянков магистратите ще настояват ВСС да представи публично в съда препис от кореспонденцията си с финансовото министерство.

Отчет от Дянков за това как са изразходвани парите за 13-а заплата поиска и Съюзът на съдиите.

Българската съдебна система е най-закостенялата и корумпираната в ЕС, според няколко поредни доклада на Европейската комисия. Това обаче не доведе до съществени промени в нея.

През последната година избухна поредният и най-голям до момента скандал, свързан с търговия на влияние и с името на "бизнесмен", станал известен като "черничкия Красьо с ланците".

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини