Долната камара на чешкия парламент одобри споразумението за отбрана със САЩ

Долната камара на чешкия парламент (Камарата на депутатите) одобри днес на първо четене споразумението за отбранително сътрудничество със САЩ, предаде Ройтерс.

Агенцията определя това като ясен сигнал, че договорът ще бъде ратифициран в близките месеци, ако не и седмици. 

Споразумението създава рамка за потенциално военно присъствие на САЩ в Чехия - две страни съюзници от НАТО - уреждайки въпроси, вариращи от юрисдикцията над чуждестранните войски през екологични проблеми до правилата за използване на бойни машини.

Въпросният договор обаче не означава, че е взето някакво конкретно решение за американско военно присъствие или създаване на чуждестранни военни бази в Чехия.  Това трябва да стане обект на отделно споразумение и одобрение от парламента.

Чехия е 25-ата страна членка на НАТО, която ще сключи подобно споразумение със Съединените щати.

"Във време, в което бруталната руска агресия все още продължава, и то съвсем недалеч от нашите граници, в интерес на сигурността на Република Чехия е да задълбочим сътрудничеството си със САЩ в сферата на отбраната", заяви чешката министърка на отбраната Яна Чернохова.

Споразумението трябва да мине и през парламентарните комисии преди окончателното гласуване, което може да се състои още следващия месец, а след това трябва да го ратифицира и горната камара на чешкия парламент - Сенатът, посочва Ройтерс.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини