България ще се присъедини към Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи

България ще стане официално част от Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи през септември. Това стана известно от думите на вицепремиера и външен министър Мария Габриел по време на днешния блиц контрол в Народното събрание. 

Габриел отбеляза, че ще посети центъра през септември, ще внесе нотификация за официалното присъединяване на България към Меморандума за разбирателство, подписан при създаване на Центъра, с което приключва и официалната процедура.

Необходимо е да се финализира по възможно най-ускорен начин процедурата за присъединяването на България към този център, посочи Габриел. Тя припомни, че едва в началото на 2023 г. МВнР, заедно със Секретариата по сигурността към Министерския съвет предприемат първи действия по присъединяване. След това има решение от април, което дава следващата стъпка. Много важен момент беше 26 май 2023 г., когато УС на Центъра за върхови постижения одобрява кандидатурата на България, посочи Габриел. По думите ѝ след това е отправена покана към страната ни да финализира процедурата. 

Европейският център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи е създаден през 2017 г. в гр. Хелзинки. В основания от Финландия Център участват държавите членки на ЕС и съюзниците в НАТО. Интересът на България от присъединяване към Центъра бе допълнително обусловен от променената европейска архитектура на сигурност, необходимостта от повишаване на устойчивостта на страната ни, постигането на по-адекватно разбиране на хибридните заплахи и навременно адресиране на уязвимостите в национален, регионален и европейски план, пишат от МВнР. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини