Тежък уикенд - мъж загина след падане на Седемте езера, 12 часа спасяваха жена в Пирин

Тежкък уикенд имаха планинските спасители - мъж падна в района на Седемте рилски езера и по-късно почина от травмите си. В Пирин над 12 часа продължи спасителната акция на жена, пострадала на връх Джано. Екипи пренесоха на ръце от над 2600 метра туристката.

Жената е без опасност за живота, но със счупване на прешлен. Тя е пострадала в района на връх Джано, където е била с група от още 5 души от Пловдив. Всички са били добре екипирани и подготвени за условията в планината, казаха от Планинската спасителна служба. Благодарение на помощта, оказана ѝ от спасителите, 50-годишната жената не е получила по-тежки увреждания в следствие на травмата.

Работата по пренасянето ѝ до линейка е била трудна и тежка, заради отдалечеността, голямата надморска височина и пресечения терен, казаха спасителите.

Акцията в събота през нощта е първата голяма спасителна акция в Пирин през това лято.

12 часа, 8 от които преминаване на пресечен терен и опасни склонове в непрогледен мрак. Това преодоляват тази нощ планинските спасители от Банско, Разлог и Добринище, за да помогнат на пострадалата туристка.

Сигнал за инцидента е подаден в ПСС-Банско в 17:00 часа вчера. За 15 минути екипите са сформирани и тръгват към връх Джано, високо над хижа Безбог.

"Трябваше да се придвижим с джипове до хижа Безбог и от хижа Безбог до самата жена ни отне горе долу 2 часа", каза Ивайло Валеов, ПСС-Банско.

Заради тежката травма и трудния и отдалечен терен, спасителите търсят помощ по въздух.

"Такава ни беше отказана поради лоши метеорологични условия в Пловдив в момента, в който поискахме помощта. Цялото това нещо би трябвало да приключи максимум на втория час, ако хеликоптерът дойде", каза Валеов.

След отказа да бъде изпратен хеликоптер, на спасителите отнема повече от 5 часа, за да пренесат с носилка жената.

"Трябваше първо да я изкачим на връх Джано и оттам да започнем спускане надолу до Попово езеро, от Попово езеро до хижа Безбог също има доста изкачване", продължава разказа Ивайло Валеов.

"Акцията общо от подаването на сигнала до транспортирането на пострадалата жена до болница е 12 часа през изключително труден терен, 19 спасители. Имаше моменти, в които имаше по 6-7 човека на носилката едновременно, защото се пренасяше през огромни скали и нагоре по склона" допълва Стойчо Баненски, ПСС-Банско.

Пострадалата е приета в болницата в Разлог.

"Има счупен 9-ти гръбен прешлен с малък фрагмент, което ще наложи оперативна интервенция. Сериозна е травмата като травма, но за момента няма опасност за живота и няма опасност за състоянието ѝ, така че жената след една оперативна интервенция ще се възстанови", каза д-р Христо Георгиев, началник отделение по „Хирургия“ на МБАЛ Разлог.

В ранния следобед жената беше транспортирана в неврохирургична клиника в София, където ѝ предстои операция.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини