Кметове на 18 общини обсъдиха водещи проекти с областния управител

Общините от Пловдивска област имат сериозна проектна готовност за реконструкция и модернизация на ВиК и пътната инфраструктура в населените им места.

Това стана ясно по време на среща с областния управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев и кметовете на 18-те общини от региона.

В нея участваха също заместник областния управител Димитър Добрев и главния секретар на администрацията Георги Янев.  

Срещата бе посветена на приоритетните регионални проекти, които могат да бъдат финансирани от държавата през следващите няколко бюджетни години.

За тях ще се търсят също възможности да бъдат реализирани по европейските програми или Националния план за възстановяване и устойчивост.

„Още при встъпването ми в длъжност обявих, че ще работя в тясна връзка с кметовете и ще подпомагам комуникацията им с правителството и министерствата за реализацията на важните приоритети за техните населени места, затова организирахме и тази първа среща“, заяви в началото д-р Зюмбилев.

Според информацията, която представиха кметовете, през следващите няколко години общините ще продължат основно да работят по проекти за подобряване на водоснабдяването и благоустрояването на населените места.

Много от тях са в пълна проектна готовност и очакват финансиране.

За общините основна задача остава също почистването и поддържането на речните корита, както и подобряването на пътната инфраструктура. 

Част от проблемите са свързани с лошото състояние на републиканските пътища и съоръжения на територията им, но за тяхното поддържане отговаря Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Всеки един от проектите и проблемите, които ни представиха днес кметовете, са важни за подобряване на живота на хората и ние с моя екип ще търсим тяхното решение, съвместно със съответните министерства и агенции“, увери д-р Зюмбилев.

Като своя лична кауза той пое да съдейства за ремонта на Къща музей „Иван Вазов“ в Сопот.

Проектът на общината включва обновяване на експозиционната зала, покрива, двора и създаването на интерактивно съдържание, което по един нов и модерен начин да представи творчеството и живота на Патриарха на българската литература. 

Сред големите проекти за областта бяха посочени доизграждането на Околовръстното шосе на Пловдив и реализацията на градската железница, която ще свърже областния град с близките населени места от общините Асеновград, Куклен, „Родопи“ и „Марица“.

Тя ще направи също връзка с крайградските индустриални зони и летище „Пловдив“.

Мащабният проект се реализира от НКЖИ и включва два етапа.

Първият ще стартира най-рано в края на 2024 г. и предвижда изграждането на вътрешния ринг в и около Пловдив, а другият – външният ринг, който включва индустриалните зони.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини