Връщат брадатия лешояд в България и на Балканите

От 1 август започва проект за възстановяване на брадатия лешояд в България и на Балканите, съобщават от Природен парк "Сините камъни" в Сливен.

Продължителността на проекта е седем години, а стойността е над 5 милиона евро, от които Европейският съюз осигурява съфинансиране от 3 880 000 евро. Целта е възстановяването на изчезналите видове брадатите лешояди в България и на Балканите и завършване реинтродукцията на черения лешояд в България като гнездящ вид. В рамките на проекта Румъния ще постави началото на програмата за възстановяване на лешоядите там.

Ще бъдат поставени изкуствени платформи за загнездене на черен лешояд, подпомагане на местните животновъди, реинтродукция на дивата коза в ПП „Сините камъни“, подсилване популациите на планински кеклик, лалугер и сухоземните костенурки в ключовите зони на проекта. За да се намалят заплахите ще бъдат обезопасени електричести стълбове за намаляване смъртността от токови удари. Ще се работи за предотвратяване и разкриване на престъпления срещу природата, като залагане на отровни примамки, бракониерски отстрел, повишаване капацитетета на отговорните национални институции и други. За да се проследи резултата от реинтродукциите, ще има маркиране и проследяване със сателитни предаватели и създаване на ефективна мрежа от местни подръжници за спасяване на бедстващи лешояди в България и съседните държави. Предвидени са още дейности за популяризиране на лешоядите и заплахите срещу тях.

Черният, белоглавият, и брадатият лешояд са изчезнали от България в началото на 70-години на миналия век. През 2009 година започна и успешно е проведена програма за възстановяване на белоглавия лешояд в част от старите му местообитания. През 2021 г., след повече от тридесет години, първото малко на белоглав лешояд се излюпи в парка край Сливен. Днес на територията на Природния парк "Сините камъни" гнездят около 2-4 броя двойки белоглави лешояди, заради което видът вече се счита за успешно възстановен.

През 2018 година започна втора фаза на реинтродукцията - възстановяването, на черния лешояд. Към момента в Източна Стара планина и Врачанския Балкан живеят 17 индивида и гнездят по 2-3 двойки. В резултат на редица дейности, които доведоха до подобряване на местообитанията за черния лешояд, през 2021 година черният лешояд беше успешно възстановен като гнездящ в България.

Природен парк "Сините камъни" са партньори в този проект с Фонд за дивата флора и фауна, Фондация ЕкоОбщност, EVN – Електроразпределение Юг ЕАД,  Северозападно държавно предприятие – Враца,  Фондация за опазване на лешоядите (VCF) от Нидерландия и Milvus group от Румъния,  координиращата организация е Сдружение „Зелени Балкани – Стара Загора“.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини